Sürdürülebilir tarım için yulaf çeşitlerinin tane ve ot verimlerinin değerlendirilmesi, tane ve ot verimi üzerine etkili olan bazı özellikler ile morfolojik indekslerin belirlenmesi
Evaluation of grain and hay yields of coat cultivars for sustainable farming, determination of some yield components and morphological index effected on grain and hay yields
  1. Tez No: 853522
  2. Yazar: TUĞBA BAŞKONUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVRİCAN DOKUYUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tarım, Yulaf, Tane verim, Ot verim, Morfolojik İndeks, Sustainable agriculture, Oats, Grain yield
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Sürdürülebilir tarım, ülkemizde bazı olumsuz toprak işleme teknikleri ve teknolojilerinin sonuçlarında kaybolan doğal dengeyi yeniden düzenleyerek yararlı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda bu çalışma Kahramanmaraş koşullarında yulaf çeşitlerinin tane ve ot verimlerinin değerlendirilmesi, tane ve ot verimi üzerine etkili olan bazı özellikler ile morfolojik indekslerin belirlenmesi amacıyla 2 yıl süre ile yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak 28 adet yulaf genotipi kullanılmış ve BB, MBS, VP, EOS, TDP, MSS, SU, STS, ÜBU, ÜBK, SAKA, BYE, BYB, BYALAN, BYALANŞ, BKUR, YOT, KOT, GKA, KM, BV, BİNTA, Hİ, PRO, HEK, TV, NDF, ADF, ADL, SU/ÜBU, ÜBU/SAKA, BYE/BYB, ÜBU/BB, SU/BB değerleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda Kahramanmaraş koşullarına göre bitki boyu bakımından TL374 ve Amasya genotipleri, yeşil ot verimi bakımından Sarı genotipi, tane verimi bakımından da Kahraman ve TL227 genotipleri öne çıkan genotipler olmuştur. Çalışmaya ait korelasyon değerleri incelendiğinde Tane verimi ile EOS, BV, BYA, BYB, BİNTA, Hİ arasında pozitif ve önemli bir korelasyon olduğu, yeşil ot değerine ait korelasyon değerleri incelendiğinde yeşil ot verimi ile KOT ve SU/ÜBU arasında pozitif ve istatistiki olarak önemli bir korelasyon olduğu ve kuru ot verimine ait korelasyon değerleri incelendiğinde kuru ot verimi ile ADF, ADL ve KM arasında pozitif ve istatistiki olarak önemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable agriculture aims to restore the natural balance lost as a result of some negative tillage techniques and technologies in our country and to transfer it to future generations in a beneficial way. In this context, this study was carried out for 2 years to evaluate the grain and grass yields of oat varieties in Kahramanmaraş conditions and to determine some characteristics and morphological indices that are effective on grain and grass yield. In this study, 28 oat genotypes were used as material and BB, MBS, VP, EOS, TDP, MSS, SU, STS, ÜBU, ÜBK, SAKA, BYE, BYB, BYA, BYAŞ, BKUR, YOT, KOT, GKA, KM, BV, BİNTA, Hİ, PRO, HEK, TV, NDF, ADF, ADL, SU/ÜBU, ÜBU/SAKA, BYE/BYB, ÜBU/BB, SU/BB features were examined. As a result of the study according to Kahramanmaraş conditions, TL374 and Amasya genotypes in terms of plant height, Sarı genotype in terms of green yield, Kahraman and TL227 genotypes There were genotypes that stood out. When the correlation values of the study are examined, there is a positive and significant correlation between grain yield and EOS, BV, BYA, BYB, BİNTA, HI, When the correlation values of green yield value are examined, there is a positive and statistically significant correlation between green yield and KOT and SU/ÜBU, When the correlation values of hay yield were examined, it was determined that there was a positive and statistically significant relationship between hay yield and ADF, ADL and KM.