Forum tiyatroda arzu gökkuşağı tekniği alıştırmalarının yeri ve kullanım süreçleri
The place and the process of use the rainbow of desire technique in forum theatre
- Tez No: 853540
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÖKDAĞ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Augusto Boal, Ezilenlerin Tiyatrosu, Forum Tiyatro, Arzu Gökkuşağı, İmge Tiyatrosu, Augusto Boal, Theater of the Oppressed, Forum Theatre, Rainbow of Desire, Image Theatre
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Augusto Boal tarafından geliştirilen ve sistemleştirilen Ezilenlerin Tiyatrosu, klasik Batılı tiyatroya karşı eleştirileriyle tanınmış, geliştirdiği yeni tiyatro anlayışıyla dünya çapında yaygınlık kazanmıştır. Boal'in izinden giden bu çalışma, Ezilenlerin Tiyatrosu sistemi içerisinde yer alan Arzu Gökkuşağı'na özgü alıştırma sistemlerinin uygulanma süreçlerini konu almaktadır. Arzu Gökkuşağı, kişilerin baskıya maruz kalma deneyimlerini öznel bakışlarıyla analiz edebilmelerine olanak sağlayan terapötik bir tiyatro tekniğidir. Çalışma kapsamında Arzu Gökkuşağı tekniğine özgü alıştırmaların uygulandığı bir seri atölye düzenlenmiştir. Bu atölyelerde toplam on dört katılımcı yer almıştır. Atölye alıştırmaları ile ortaya çıkarılan içselleştirilmiş baskılar, temalar ve imgeler üzerinden gruplanarak somutlaştırılmış ve sonra bir Forum Tiyatro sahne uygulamasına dönüştürülmüştür. Düzenlenen atölyeler ve atölyelerin bir sonucu olarak gerçekleşen sahne uygulaması sayesinde Arzu Gökkuşağı tekniğinin kullanım süreçleri saptanmıştır ve detaylı bir biçimde tartışılmıştır. Ayrıca, Forum Tiyatro'nun asal ögelerinden biri olan seyirci-oyuncu nosyonun hem çalışmanın katılımcıları hem de sahne uygulamasını izleyenler tarafından deneyimlenmesi sağlanmıştır. Bu sayede, Arzu Gökkuşağı ve İmge Tiyatrosu teknikleri ile ortaya çıkarılan ve Forum Tiyatro olarak sahneye taşınan baskıların bireysel, öznel ve psikolojik katmanları açığa çıkarılırken aynı zamanda ele alınan baskıların toplumsal boyutu seyirci-oyuncuların katılımı ve etkileşimi ile tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Theater of the Oppressed, developed and systematized by Augusto Boal, is known for its criticism of classical Western Theater, has become widespread throughout the world through the new theatre mentality it created. Following Boal's footsteps, this study is about the implementation processes of the exercise systems specific to the Rainbow of Desire technique, within the Theater of the Oppressed system. Rainbow of Desire is a therapeutic theater technique that allows people to analyze their experiences of oppression through their subjective perspective. Within the scope of the study, a series of workshops were organized in which exercises specific to the Rainbow of Desire technique were applied. A total of 14 participants took part in these workshops. The internal oppressions uncovered through the exercises utilized in the workshop were grouped and concretized based on themes and images and then transformed into a Forum Theatre Scene. Thanks to the workshops organized and the staging that took place as a result of the workshops, the practice processes of the Rainbow of Desire technique were determined and discussed in detail. In addition, the spect-actor, a unique notion of Forum Theatre, was experienced by both the participants of the study and by the spectators who watched the stage performance. In this way, while the individual, subjective, and psychological layers of the oppression, which was revealed with the Rainbow of Desire and the Image Theatre techniques were brought to the stage as Forum Theatre, not only revealed the social dimension of the problem, but also brought the oppression to discussion with the participation and interaction of the spect-actors.