Bir siyasi parti olarak Türkiye İşçi Partisi'nin halka ulaşmada kullandığı iletişim stratejileri
Communication strategies used by the Turkish Workers' Party as a political party to reach the public
- Tez No: 853552
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY CANGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türkiye İşçi Partisi, retorik, propaganda, hakikat anlatıcılığı, popülizm, Turkish Workers' Party, rhetoric, propaganda, truth telling, populism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Türkiye İşçi Partisi'nin halka ulaşmaya çalışırken kullandığı propaganda stratejilerini araştıran bu çalışma; 10 Ekim 1965 Milletvekili Genel Seçimleri öncesi ve sonrasında TİP'i ulusal ve yerel düzeyde destekleyen süreli yayınları (gazete, dergi), radyo propaganda konuşmalarını ve seçim afişlerini irdelemektedir. Araştırma kapsamında, TİP'i destekleyen ulusal ölçekli Sosyal Adalet, Dönüşüm, Kurtuluş; yerel ölçekli Alınteri ve Sömürücülüğe Karşı Savaş dergi/ gazetelerinin seçimlerden 6 ay öncesi ve 6 ay sonrası dönemi kapsayacak şekilde bütün içerikleri ile seçimler öncesi Türkiye Radyolarından TİP adına yapılan 15 radyo konuşması incelenmiştir. TİP'in Türk siyasi tarihinde siyasal iletişim kültürüne kazandırdığı özgün değerin yanı sıra, 10 Ekim 1965 Milletvekili Genel seçimlerinin partiyi parlamentoya taşıyan bir dönüm noktası olması nedeniyle bu seçim döneminin propaganda stratejilerinin incelenmesi çalışmayı ve ortaya çıkardığı bulguları önemli kılmaktadır. Araştırma kapsamında incelenen süreli yayınlara uygulanan nitel içerik analizi sayesinde çalışmanın ortaya çıkardığı sonuca göre beş süreli yayın içeriğinde, TİP'in propaganda stratejisini karakterize eden bazı ortak özelliklere rastlanmaktadır. Araştırma kapsamında retorik analizi yöntemiyle çözümlenen 15 radyo konuşmasında belirgin bir“hakikat anlatıcılığı”vurgusuna rastlanmaktadır. TİP'in propaganda metinleri popülist motifler taşıyor olmakla birlikte, her şeyden önce sosyalist bir parti olması, bilimsel gelişmeleri takip etmesi ve propagandistlerinin büyük oranda aydın, yazar ve bilim insanlarından oluşması nedeniyle sağ popülizmden belirgin biçimde ayrışmaktadır. TİP popülizmi bir amaç olarak değil, kitleleri harekete geçirebilmek ve anlatının gücünü arttırabilmek için bir propaganda aracı olarak kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the propaganda strategies used by the Turkish Workers' Party (TİP) while trying to reach the public; It examines the periodicals (newspapers, magazines), radio propaganda speeches and election posters that supported TİP at the national and local level before and after the 10 October 1965 Parliamentary General Elections. Within the scope of the research, national-scale Sosyal Adalet, Dönüşüm, Kurtuluş; local-scale Sömürücülüğe Karşı Savaş and Alınteri all contents of magazines/newspapers, covering the period 6 months before and 6 months after the elections, as well as 15 radio speeches made on behalf of TİP from Turkish Radio Stations before the elections, were examined. In addition to the unique value that TİP brought to the culture of political communication in Turkish political history, the examination of the propaganda strategies of this election period makes the study and its findings important, as the 10 October 1965 Parliamentary General elections were a turning point that brought the party to the parliament. According to the results of the study, thanks to the qualitative content analysis applied to the periodicals examined within the scope of the research, some common features characterizing the propaganda strategy of TİP are encountered in the content of the five periodicals. A distinct emphasis on“truth telling”is found in the 15 radio speeches analyzed using the rhetorical analysis method within the scope of the research. Although TİP's propaganda texts carry populist motifs, it differs significantly from right-wing populism because it is, above all, a socialist party, it follows scientific developments, and its propagandists largely consist of intellectuals, writers and scientists. TİP used populism not as a goal, but as a propaganda tool to mobilize the masses and increase the power of the narrative.