Üniversite öğrencilerinin kariyer planlama süreçlerinde mentörlüğün rolü ve önemi: Bir sivil toplum kuruluşu örneği
The role and importance of mentoring in the career planning process of university students: A non governmental organization example
  1. Tez No: 853559
  2. Yazar: NEVCİVAN ÇANAKÇI GÖKAKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR SUVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Career, Career planning, Mentoring, University students, Non governmental organization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Üniversite öğrencilerinin geleceklerine yönelik en önemli adımlardan biri iyi bir kariyer planına sahip olmalarıdır. Günümüzde, iyi bir kariyer planına sahip olmanın özellikleri incelendiğinde, bireye uygun olması ve hem akademik hem sektörel koşulları takip eden bir yapıya sahip olması gibi nitelikler ön plana çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencileri ile gerçekleştiren mentörlük programlarının, kariyer planlamanın gerektirdiği bilgi, beceri, değer ve tutumların kazanılmasında ne ölçüde etkili olduğunu ortaya çıkarmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme (mülakat) tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş toplamda 30 katılımcıdan oluşan üç farklı gruptan, yarı yapılandırılmış soru formları aracılığıyla elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, mentörlük programlarının başta kariyer planlama olmak üzere üniversite öğrencilerine çeşitli yönlerden katkısının olduğu görülmüştür. Mentörlük süreci boyunca öğrendikleri ve fark ettikleri konularda eyleme geçen öğrencilerin, kariyer planlarında daha başarılı ve emin adımlarla yürüdükleri tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın sonuç bölümünde, üniversite öğrencilerinin kariyer planlama süreçlerinde mentörlük programlarının geliştirilmesi ve daha etkin hale getirilmesine yönelik öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important steps for university students towards their future is to have a good career plan. Nowadays, when the characteristics of having a good career plan are examined, features such as being suitable for the individual and having a structure that follows both academic and sectoral requirements come to the fore. The purpose of this research is to find out to what extent mentoring programs with university students cover the knowledge, skills, values and attitudes required for career planning. The research was conducted by using the interview technique, which is one of the qualitative research methods. The data was obtained through semi-structured questionnaires from three different groups consisting of 30 participants in total, determined by the purposive sampling method. Descriptive analysis was used to analyze the data. In conclusion, it has been determined that mentoring programs contribute to university students in various aspects, especially career planning. Students who take action on the issues they learn and realize during the mentoring process, take more successful and confident steps in their career plans. Additionally, suggestions were shared for developing and making mentoring programs more effective in the career planning processes of university students, in the results part of the research.