Aidiyet, kimlik ve mekân: Hükümlü bireyler ile a/r/tografik bir araştırma
Belonging, identity and place: An a/r/tographic research with convicted individuals
- Tez No: 853570
- Danışmanlar: PROF. ŞEMSETTİN EDEER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: A/r/tografi, Aidiyet, Mekân, Kimlik, Sanat eğitimi, A/r/tography, Belonging, Space, Identify, Art education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Aidiyet, bireylerin çevresiyle kurmuş olduğu etkileşimin neticesinde ortaya çıkan olguların çözümlenmesine yönelik bir kavramdır. Araştırma; katılımcıların aidiyet duygusunun mekânsal sınırlılıkların, kendi yaşam deneyimleriyle nasıl bir ilişki kurduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. A/r/tografi yaklaşımını esas alan bu tez Şırnak T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda uygulama süreci altı hafta süren bir araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçları kapsamaktadır. Veriler; araştırmacı günlüğü, yarı yapılandırılmış görüşme formu, katılımcı eser savunması ve araştırmacının gözlemleri sonucunda elde edilen bilgilerden oluşmaktadır. Uygulama boyunca katılımcılar araştırmacı tarafından gözlemlenerek kayıt altına alınmış ve ölçüt örneklem yoluyla 16 katılımcı arasından 4 katılımcı belirlenmiştir. Araştırmanın verileri tematik analiz yöntemiyle, yaşayan ve otobiyografik sorgulamayla çözümlenmiş olup elde edilen bulgular, araştırmanın hedefine göre yorumlanmıştır. Objelerde aitlik, mektup ve duvar boyama etkinliği sonucunda, katılımcıların bulundukları mekânı anlamlandırma düzeylerinin etkilendiği ve mekâna olumlu yönde aidiyet besledikleri yorumuna ulaşılmıştır. A/r/tografi yöntemini esas alan sanat eğitimi, aynı hizmet biriminde olmayan katılımcılarla yapılmış olup her bir katılımcıya bağlı olarak farklı mekânlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma en nihayetinde aidiyet olgusunun kapsamlı sonuçlarını literatüre kazandırmayı hedefleyerek bu alanda ilerde yapılacak çalışmalar için bir temel teşkil etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Belonging is a concept for analysing the phenomena that emerge as a result of the interaction of individuals with their environment. Research; it aims to reveal the participants' sense of belonging and how spatial limitations relate to their own life experiences. This thesis, based on the a/r/tography approach, covers the results of a research that lasted six weeks in Şırnak T-Type Closed and Open Penal Institution. The data consist of the researcher's diary, semi-structured interview form, participant work defence and the information obtained as a result of the researcher's observations. During the application, the participants were observed and recorded by the researcher and 4 participants were selected from 16 participants through criterion sampling. After these three applications, four semi-structured interviews were conducted with the four participants, and at the same time, the interview form was distributed to the participants and their written feedback was recorded. The data of the research were analyzed with thematic analysis method, living and autobiographical questioning, and the findings were interpreted according to the research goal. As a result of the activities of belonging in objects, letters, and wall painting, it was concluded that the participants' level of understanding the space the yare in was affected and they developed a positive sense of belonging to the space. Art education based on the a/r/tography method was conducted with participants who were not in the same service unit and was carried out in different venues depending on each participant. Ultimately, the study aims to provide a basis for future studies in this field by aiming to bring the comprehensive results of the belonging phenomenon to the literature.