Geri Dön

Türkiyeli yeni-göçmenin aidiyet ekseninde ev ve kent deneyimi

Home and urban experiences of turkish neo-nomads on the axis of belonging

  1. Tez No: 849348
  2. Yazar: GAYEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI TONGUÇ TOKOL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 193

Özet

Neoliberal toplumlarda küreselleşmenin getirdiği hareketlilik, sosyal, ekonomik gerekçeler veya kimlik sorunları nedeniyle ülkelerinden göç eden bireylerin oluşturduğu özgün bir göç süreci ortaya çıkmıştır. Araştırma kapsamında yeni-göçmenlik (neo-nomadism) olarak adlandırılan bu göç türü tanımlanmış ve Avrupa ülkelerine göç etmiş Türkiyeli yeni-göçmenlerin ev ve kent deneyimleri aidiyet ekseninde incelenmiştir. Giriş bölümünde; kavramsal çerçeve, amaç, kapsam ve araştırma yöntemi aktarılmış, ikinci bölümde, göçmenlik ve yeni-göçmenlik kavramları tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde yere bağlılık, aidiyet ve ev olguları üzerinde durulmuş, dördüncü bölümde ise heterotopya kavramı ve göçmenlikle birlikte mekânın müşterekleşme olasılıkları incelenmiştir. Sonuç bölümünde Türkiyeli yeni-göçmenlerin ev ve kent deneyimleri analiz edilmiş, geleneksel göçmenlere kıyasla aidiyetlerini ne şekilde kurdukları değerlendirilmiştir. Yeni-göçmenlerin bireysel ya da kolektif öznel deneyimleri aracılığıyla aynı anda hem“ortaya çıkan”hem de“çözünüp kaybolan”mekânsal oluşumlar, temel kavramlar üzerinden yapılan analizler ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerle ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yeni-göçmenin mekândaki varlığında özel ve kamusal mekânlar, aidiyet ve birey sürekli dönüşüm halindedir. Yeni-göçmenlik sürecinde birey öznel deneyimi aracılığıyla dönüşmekte, aidiyet akışkan bir yapı alarak ortaya çıkmakta, mekân ise sabitlikten uzaklaşmakta ve zamansal duruma göre deneyim veya hafızayla anlamlanmaya başlamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda yeni-göçmenin alternatif bir sosyal/toplumsal müşterek mekân üretimindeki rolünü, dolayısıyla bu mekânın“öteki”ile karşılaşma alanına dönüşme potansiyelini de sorgulamaktadır. Yeni-göçmenler bireysel ve kolektif deneyimleri vasıtasıyla kendi kimliklerini -belirli zamanlarda göç ettikleri kültürle melezleşerek- özgürce ifade etmekte, varlıklarıyla mekânları dönüştürmekte ve bu sayede aidiyet yeni kimlik ve mekân özellikleriyle yeniden yaratılmaktadır. Yeni-göçmenliği mekân dönüştürücü bir unsur ve aidiyeti değiştiren güçlü bir olgu olarak ele alan bu araştırma, takip edecek çalışmalar için disiplinler arası eleştirel bir yaklaşım önermektedir.

Özet (Çeviri)

A unique migration process has emerged, created by individuals who migrated from their countries due to the mobility brought by globalization and social, economic, or identity problems in neoliberal societies. Within the scope of the research, this type of migration which is called neo-nomadism is defined and home and urban experiences of Turkish neo-nomads migrated to European countries are analysed on the axis of belonging. In the introduction section, conceptual framework, purpose, scope, and research method are presented while migration and neo-nomadism are defined in the second section. Third section focuses on place attachment, belonging and home, while the fourth section examines the concept of heterotopia and the communing possibilities in spaces during the process of neo-nomadism. The conclusion analyses home and urban experiences of neo-nomads and evaluates how they construct their belonging compared to traditional migrants. The spatial formations that are both“emerging”and“dissolving”at the same time through neo-nomads' individual or collective authentic experience are discussed with analyses through fundamental concepts and semi structured in-depth interviews. According to the findings of the research, public and private spaces, belonging and the individual are constantly transformed during the neo-nomad's presence in space. In the process of neo-nomadism, the individual is transformed through its subjective experience, belonging emerges in a fluid formation and space moves away from fixity thus begins to make sense through experience or memory according to temporal status. This study also questions the role of neo-nomad in the production of an alternative social/common space, thereby the potential of this space as a field of encounter with the“other”. Through their individual experiences, neo-nomads freely express their identities - at certain times hybridizing with the culture they migrate to - and transform spaces, thus belonging is recreated through new identity and spatial characteristics. By considering neo-nomadism as a space-transformative element and a powerful phenomenon that shifts place belonging, this research suggests an interdisciplinary critical approach for the following studies.

Benzer Tezler

  1. İç göç ve dini hayat: Şirinevler örneği

    Internal migration and religious life: The example of Şirinevler

    FEYZA ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ALPEREN

  2. Home, belonging and collage-identities: A case study on second-generation Turks in Modena

    Yuva, aidiyet ve kolaj-kimlikler: Modena'daki Türkler üzerine bir vaka çalışması

    LAURA ZACCHİ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    SosyolojiSabancı Üniversitesi

    Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    Prof. Dr. ANNEDITH SCHNEIDER

  3. İngiltere'deki birinci ve ikinci kuşak göçmenlerin psikolojik dayanıklılık ve madde kullanım özelliklerinin karşılaştırılması

    Comparison of resilience and substance use characteristics of the first and second generation migrants in england

    ZEHRA BEKİŞOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    PsikiyatriEge Üniversitesi

    Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BÜLENT KAYAHAN

  4. Türkiye'de gecekondulaşma üzerine görsel çözümlemeler

    Visual analysis on squattering issues in Turkey

    ATALAY MANSUROĞLU

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Güzel SanatlarHacettepe Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. İSMAİL ATEŞ

  5. Göç mutfağı: Konya'daki Suriyeli göçmenlerin mutfak kültürü

    The cuisine of migration: Cuisune culture of syrian migrants in Konya

    ŞERİFE RABİA DEMİREL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Gastronomi ve Mutfak SanatlarıAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EVRİM ÖLÇER ÖZÜNEL