Bazı cebirsel grafların baskınlık sayıları
Domination numbers of same algebraic graphs
- Tez No: 853666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: cebirsel yapı grafları, graflar, graflarda baskınlık sayıları, monojenik yarı grup grafları, algebraic structure graphs, graphs, dominance numbers in graphs, monogenic semigroup graphs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Graf Teori zor gibi görünen problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir yapıdır. Bu karmaşık gibi görünen yapı birçok alanla ilişki kurulabileceği gibi çeşitli alanların da ilgisini çekmesi nedeniyle geçmişten bugüne kadar popülaritesi artarak devam etmiştir. Baskınlık sayıları graf teorinin önemli uygulama alanlarından biridir. Bu tez araştırması üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde graf tanımı verilip bazı önemli graflar tanıtılmış ve kaynak araştırması detaylı bir şekilde aktarılmıştır. İkinci bölümde monojenik yarı grup grafları ve baskınlık sayıları üzerine bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde monojenik yarı grup graflarda baskınlık sayılarına örnekler verilerek anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Graph Theory is a structure that facilitates the solution of seemingly difficult problems. This seemingly complex structure can be related to many fields, and its popularity has continued to increase from past to present, as it has attracted the attention of various fields. Domination numbers are one of the important application areas of graph theory. This thesis research consists of three main parts. In the first chapter, the definition of graph is given, some important graphs are introduced and the source research is explained in detail. In the second section, information on monogenic semigroup graphs and domination numbers is given. In the third chapter, domination numbers in monogenic semigroup graphs are explained by giving examples.