Mühendislik tasarım temelli fen öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerine, mühendislik ve mühendis algılarına etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of engineering design based science teaching on problem solving skills engineering and engineer perceptions of 5th grade students
- Tez No: 853670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mühendislik tasarım temelli fen öğretimi, Problem çözme becerisi, Mühendislik ve Mühendis algısı, Engineering design-based science instruction, Problem-solving skills, Engineering and Engineer perception
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, mühendislik tasarım temelli fen öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerine ve mühendislik ve mühendis algılarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada, zayıf deneysel desenlerden tek gruplu öntest-sontest deseni kullanılmıştır. Araştırmaya 2021-2022 eğitim öğretim yılında Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan bir İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim görmekte olan 23 beşinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada, deneysel süreç öncesi öğrencilerin problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla ―Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri‖ (ÇPÇE) kullanılmıştır. Katılımcıların mühendislik ve mühendis algılarını belirlemek amacıyla ―Bana Bir Mühendis Çiz‖ (BBMÇ) formu kullanılmıştır. Öğrencilere, mühendislik tasarım temelli etkinlikler altı hafta boyunca haftada iki ders saati olarak uygulanmıştır. Mühendislik tasarım temelli fen etkinlikleri, öğrencilerin günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemlere çözüm üretmelerini gerektiren problem çözme odaklı çalışmalardan oluşmuştur. Uygulamanın tamamlanmasından sonra katılımcıların deneysel süreç sonunda problem çözme becerileri, mühendislik ve mühendis algılarını tespit etmek için ÇPÇE ve BBMÇ formları sontest olarak uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizi için Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi sonucunda ÇPÇE ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, mühendislik tasarım temelli etkinliklerin 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Nitel verilere ilişkin toplanan veriler ise bir alan uzmanı ve bir fen bilimleri öğretmeni tarafından betimsel analize tabi tutulmuştur. Nitel bulgulara göre ise mühendislik tasarım temelli öğretim, öğrencilerin mühendislik ve mühendis algılarını olumlu yönde etkilemiştir. Öğrenciler, mühendislik ve mühendislerin daha yaratıcı, problem çözme becerisine sahip ve topluma faydalı kişiler olduğunu düşünmektedir. Ayrıca, mühendislik mesleğine karşı daha olumlu tutum geliştirmişlerdir. Araştırma sonucunda, mühendislik tasarım temelli fen öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerini ve mühendislik ve mühendis algılarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, mühendislik tasarım temelli etkinliklerin fen bilimleri eğitiminde daha fazla kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of engineering design-based science teaching on 5th grade students' problem- solving skills and their perceptions of engineering and engineers was investigated. A single-group pretest- posttest design from poor experimental designs was used in the research. Twenty-three fifth-grade students attending an Imam Hatip Secondary School in the Selçuklu district of Konya province during the 2021-2022 academic year participated in the research. In order to determine the students' problem-solving skills before the experimental process, the 'Children's Problem Solving Inventory' (CPSI) was used. The 'Draw Me an Engineer' (DMAE) form was used to determine the participants' perceptions of engineering and engineers. Engineering design-based activities were implemented for six weeks, two hours per week, as part of the study. Engineering design-based science activities consisted of problem-solving-focused activities requiring students to produce solutions to problems they might encounter in their daily lives. After the completion of the implementation, the CPSI and DMAE forms were administered as posttests to determine the participants' problem-solving skills and perceptions of engineering and engineers. The Wilcoxon Signed Ranks test was used to analyze the quantitative data obtained from the research. The analysis of quantitative data revealed a significant difference between the pretest and posttest scores of CPSI. The research findings indicate that engineering design-based activities enhance 5th-grade students' problem-solving skills. Qualitative data collected were subjected to descriptive analysis by an expert in the field and a science teacher. According to qualitative findings, engineering design- based instruction positively influenced students' perceptions of engineering and engineers. Students believe that engineering and engineers are more creative, possess problem-solving skills, and are beneficial to society. Additionally, they have developed a more positive attitude towards the engineering profession. As a result of the research, it was concluded that engineering design-based science teaching positively influences 5th-grade students' problem-solving skills and perceptions of engineering and engineers. Therefore, it is recommended to use engineering design-based activities more in science education.