Sosyal medya pazarlama ile yapılan hastane tanıtım aktivitelerinin içerik pazarlama yoluyla etkilenmesinde tüketici tutumunun etkisi
The effect of consumer attitude on the impact of hospital promotional activities made with social media marketing through content marketing
  1. Tez No: 853685
  2. Yazar: BÜŞRA YÜCEER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ŞARKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Pazarlama, Hastane Tanıtımı, İçerik Pazarlama, Tüketici Tutumu, Social Media, Marketing, Hospital Promotion, Content Marketing, Consumer Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bugün hayatımızın her alanında yer alan teknoloji, pratik hedeflere tekrarlanabilir bir şekilde ulaşmak için bilginin uygulanmasıdır. Teknoloji bilimde, mühendislikte ve günlük yaşamda kritik bir rol oynamaktadır. İletişim ve haberleşmede etkin duruma gelen internet teknolojinin desteğiyle her alanda kullanılmaya başlamıştır. İnsanların etkileri kullanmaya başladıkları sosyal medya işletmeler tarafından farklı bir kanal olarak gündeme gelmektedir. Sosyal medya pazarlaması, her büyüklükteki işletmenin potansiyel müşterilere ve müşterilere ulaşmasının güçlü bir yoludur. İnsanlar sosyal medyada markaların keşfedilmesi, öğrenilmesi, takip edilerek alışveriş yapılması, yani Facebook, Instagram ve LinkedIn gibi platformların sürekli kullanmasıdır. Sosyal medyada mükemmel pazarlama sayesinde işletmeler kayda değer bir başarı yakalayabilirler. Sadık marka savunucuları oluşturmak ve hatta olası satışları da arttırmak mümkün olabilmektedir. Hastalıkların teşhisi için inşa edilmiş, personel ve donanıma sahip bir kurum olan hastane; hasta ve yaralıların hem tıbbi hem de cerrahi tedavisine yönelik tüm süreçleri gerçekleştirebilme kapasitesine sahiptir. Bu alanlar bahsedilen hizmetin yanında modern anlamda sıklıkla araştırma ve öğretim merkezi olarak da hizmet vermektedir. Hastaneler, sağlık sistemleri ve tıbbi uygulamaları sayesinde rekabetçi piyasada ayakta kalabilmek ve oluşabilecek tüm risklere karşı koyabilmek için değişen süreçte kendini müşterilerine doğru ifade etmesi gerekmektedir. Sağlık sisteminde hizmet veren sağlık uzmanlarına çevrimiçi erişebilecek hizmetlerden yararlanmak ve doktor-hasta iletişimi arasındaki bürokratik işlemlerin kısalması sonucunda tüketiciler artık en yakın kuruluşta bu ihtiyacını karşılamaktadır. Bu süreçte müşterilerin kendilerine gelmesi konusunda faaliyetlerde bulunan hastaneler verdikleri sağlık hizmetleri konusunda markalarını insanların akıllarında ön sıralarda tutacak planlı bir tıbbi pazarlama stratejisi geliştirerek sağlık hizmetlerinin pazarlaması yapmaktadırlar. Sosyal medya kanallarını kullanan hastaneler içerik pazarlamasına yönelik işletmeleriyle alakalı yazılar, videolar, podcast'ler ve diğer sosyal medya faaliyetleri oluşturup bunları paylaşarak bir hedef kitleyi çekerek etkileşimde bulunarak bunları elde tutmaya yönelik kullanılan bir pazarlama stratejisidir. Bu çalışmalarla, marka bilinirliğini artırmak suretiyle öne sürülen hizmetle ilgili tüketicinin satın alma isteği geldiğinde hastanenin akıllarda kalmasını sağlamaktır. Tüketici tutumları, bir ürün veya davranışa ilişkin bir dizi davranışsal niyeti, bilişsel inançları ve duyguları ifade etmektedir. Tüketici tutumları davranışsal, duygusal ve bilişsel olmak üzere üç farklı durumdan etkilenmektedir. Tüketici tutumları, davranış veya ürüne ilişkin bir dizi duyguyu, davranışsal niyeti ve bilişsel inancı tanımlamaktadır. Bu çalışma sayesinde sosyal medya pazarlama faaliyetleri kullanılarak hastane tanıtımı yapan sağlık işletmelerinin bu tanıtım aktivitelerinde yer alan içerik pazarlama sayesinde tüketicinin tutumunda meydana gelecek olan etkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında oluşturulan anket formu Google form üzerinden İstanbul evrenindeki tüketicilere uygulatılmıştır. Bir aylık üsreiçinde elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Çalışmada yapılan Anova ve t testi analizyöntemleri sonucunda oluşturulan modele ilişkin hipoteztler test edilmiş ve sosyal medya vasıtasıyla yapılan hastane tanıtımlarının içerik pazarlama yönetimi sullanulması neticesinde tüketici tutumunu etkilemesi konusunda olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dijitalleşmenin yoğun yaşandığı bu süreçte yapılan çalışma sektörel farklılıkların belirlenemsi yönüyle de başka alanlarda da yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology, which is present in every aspect of our lives today, is the application of knowledge to achieve practical goals in a repeatable way. Technology plays a critical role in science, engineering and daily life. The internet, which has become effective in communication and communications, has begun to be used in every field with the support of technology. Social media, which people have started to use for influence, is being brought to the agenda as a different channel by businesses. Social media marketing is a powerful way for businesses of all sizes to reach prospects and customers. People constantly use platforms such as Facebook, Instagram and LinkedIn to discover, learn, follow and shop about brands on social media. With excellent marketing on social media, businesses can achieve remarkable success. It is possible to create loyal brand advocates and even increase leads. A hospital is an institution built, staffed and equipped for the diagnosis of diseases; It has the capacity to carry out all processes for both medical and surgical treatment of patients and injured people. In addition to the services mentioned, these areas also frequently serve as research and teaching centers in the modern sense. Hospitals need to express themselves correctly to their customers in the changing process in order to survive in the competitive market and to resist all risks that may arise, thanks to their health systems and medical practices. As a result of benefiting from services that allow online access to healthcare professionals serving in the healthcare system and shortening bureaucratic procedures between doctor-patient communication, consumers now meet this need at the nearest institution. In this process, hospitals that engage in activities to attract customers to them, market their healthcare services by developing a planned medical marketing strategy that will keep their brands at the forefront of people's minds regarding the healthcare services they provide. Hospitals using social media channels are a marketing strategy used to attract and retain a target audience by creating and sharing articles, videos, podcasts and other social media activities related to their businesses for content marketing. With these studies, the aim is to increase brand awareness and ensure that the hospital remains in mind when the consumer wishes to purchase the service offered. Consumer attitudes refer to a set of behavioral intentions, cognitive beliefs and emotions regarding a product or behavior. Consumer attitudes are affected by three different situations: behavioral, emotional and cognitive. Consumer attitudes describe a set of emotions, behavioral intentions and cognitive beliefs regarding the behavior or product. This study aims to determine the impact that will occur on the consumer's attitude thanks to the content marketing included in these promotional activities of healthcare businesses that promote hospitals using social media marketing activities. The survey form created within the scope of the study was applied to consumers in the Istanbul universe via Google form. The data obtained over a one-month period was analyzed in the SPSS statistical program. The hypotheses regarding the model created as a result of ANOVA and t-test analysis methods were tested in the study, and it was concluded that hospital promotions made through social media had a positive effect on influencing consumer attitudes as a result of the use of content marketing management. In this process where digitalization is intense, it is recommended that the study be carried out in other areas to determine sectoral differences.