Havacılıkta değişim ve hava kargoda inovasyon: Türkiye'de bir uygulama
Change in aviation and innovation in air cargo: An application in Turkey
  1. Tez No: 853832
  2. Yazar: CEMRE ECE YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZGÜR KARAGÜLLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Hava Kargo, İnovasyon, Değişim, Aviation, Air Cargo, Innovation, Change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hava kargo endüstrisi tedarik zincirlerinde mevcut boşlukları daraltmak ve müşterilerine verimli bir şekilde hizmet vermek için inovasyonu iş stratejilerine dahil etme konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma hava kargo sektöründe söz konusu değişim sürecini yöneten deneyimli çalışanların görüşlerine dayalı olarak havacılık ve hava kargo sektöründeki değişimi tetikleyen nedenleri, inovasyon sürecini ve hava kargo sektörünün geleceğine yönelik bazı çözüm önerilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kapsamında olan çalışmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımı ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu hava kargo endüstrisinde görev yapan ve havacılık ve hava kargo sektöründeki değişimi yöneten 15 profesyonel çalışan oluşturmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara göre firma önemli inovasyon stratejileri ve uygulamalarıyla sektördeki lider konumunu pekiştirmiştir. Rezervasyon sistemlerinin dijitalleştirilmesi, açık inovasyonun bir örneği olarak dikkat çekerken, TK GO platformu müşterilere kolaylık sağlayan bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Cargo.one platformuna entegrasyonu, gerçek zamanlı rezervasyon imkanı sunarak firma için uluslararası rekabet avantajı sağlamıştır. Firma, yapay zeka kullanımıyla da öne çıkmakta, CARGY adlı yapay zeka robotu müşteri memnuniyetini artırmış ve operasyonel süreçleri şeffaflaştırmıştır. SMARTIST tesisine taşınma kararı, firmanın coğrafi avantajı kullanarak operasyonel süreçleri optimize etme ve otonom sistemlerle depolama süreçlerini yönetme stratejisinin bir parçasıdır. Son olarak X markasının TK SMART, TK PREMIUM ve TK URGENT gibi hizmetleri, müşteri segmentasyonunu dikkate alarak çeşitli ihtiyaçlara yönelik çözümler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The air cargo industry is working on incorporating innovation into business strategies to narrow existing gaps in supply chains and serve its customers efficiently. In this context, this study aims to determine the reasons that trigger the change in the aviation and air cargo sector, the innovation process and to reveal some solution suggestions for the future of the air cargo sector, based on the opinions of experienced employees who manage the change process in the air cargo sector. The data of the study, which is within the scope of a case study among qualitative research methods, was obtained with the help of a semi-structured interview form prepared by the researcher. The study group of the research consists of 15 professional employees working in the air cargo industry and managing the change in the aviation and air cargo sector. The data obtained was analyzed with content analysis. According to the findings obtained at the end of the research, the company has strengthened its leading position in the sector with its important innovation strategies and applications. While the digitalization of reservation systems attracts attention as an example of open innovation, the TK GO platform stands out as a solution that provides convenience to customers. The integration of the Cargo.one platform has provided an international competitive advantage for the company by offering real-time reservations. The company also stands out with its use of artificial intelligence. The artificial intelligence robot called CARGY has increased customer satisfaction and made operational processes transparent. The decision to move to the SMARTIST facility is part of the company's strategy to optimize operational processes by using geographical advantage and manage storage processes with autonomous systems. Finally, X brand's services such as TK SMART, TK PREMIUM and TK URGENT offer solutions for various needs, taking into account customer segmentation.