Siyasal iletişimde sosyal medyanın konumu: 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların Twitter kullanımı
The position of social media in political communication: Candidates' Twitter use in 2023 Presidential elections
  1. Tez No: 853831
  2. Yazar: GÖZDE SANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÜNALERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal İletişim, Sosyal Medya, Twitter, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Politics, Political Communication, Social Media, Twitter, Presidential Elections
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
2023 yılı itibarıyla 8 milyarı aşan dünya nüfusunun araştırma verilerine göre 4.76 milyarı aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Her geçen yılda bu rakam artmaya devam etmektedir. Türkiye'de ise sosyal medyayı aktif kullanan 62.55 milyon insan bulunmaktadır. Dolayısıyla sosyal medyanın günümüzde önemli bir iletişim aracı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Siyasi partiler ve adaylar da seçmeni etkilemek ve onları ikna edip kendi lehlerinde oy kullanmalarını sağlamak amacıyla sosyal medyayı aktif kullanmakta; buradan vaatlerini, projelerini ve icraatlarını paylaşarak geniş halk kitlelerine seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Bir nevi günümüzde siyasetin dijitale eğrilmiş durumda olduğunu söylemek mümkündür. Bu kapsamda, ülkemiz için kritik önemi haiz 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların Twitter hesaplarından yapmış oldukları paylaşımlara ilişkin durum saptaması yapılmıştır. Elde edilen bulgular grafik ve tablolar ile görselleştirilmiş ve siyasal iletişim bağlamında değerlendirilmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
According to the research results, 4.76 billion of the world's population of more than 8 billion as of 2023 are active social media users. This number continues to increase every year. In Turkey, there are 62.55 million people who actively use social media. Therefore, it is an undeniable fact that social media is an important communication tool today. Political parties and candidates also actively use social media to influence voters and persuade them to vote in their favor. They try to make their voices heard to large masses of people by sharing their promises, projects and actions on social media. In a sense, it is possible to say that politics is curved to digital today. In this contex, in the 2023 Presidential elections, which are of critical importance for our country, the situation determine has been done regarding the posts made by the candidates on their Twitter accounts. The findings were visualized with graphs and tables and they were evaluated in the context of political communication.