Güneş paneli ve termoelektrik jeneratörün hibrit çalışmasıyla elde edilen elektrik enerjisinin ölçülmesi
Measurement of electric energy obtained by hybrid operation of solar panel and thermoelectric generator
  1. Tez No: 853966
  2. Yazar: BİLDANE ÇAMUKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. İKRAM ORAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş paneli, fotovoltaik etki, termoelektrik jeneratör, termo elektrik modül, peltier, Solar panel, photovoltaic effect, thermoelectric generator, thermoelectric module, peltier
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada güneş panelinin arkasına termoelektrik modül yerleştirilerek hibrit bir sistem elde edildi. Bu hibrit sistemi oluşturmaktaki amaç güneş panelinin çalışmasıyla ortaya çıkan artık ısıdan termoelektrik modül yardımıyla gerilim değeri elde etmektir. Bu sayede güneş panelinin ürettiği gerilime ek olarak peltierden de bir gerilim değeri üretilmesidir. Bu hibrit sitem dört faklı aşamada kuruldu. Kurulan her bir deney düzeneğinde daha yüksek gerilime sahip sistemlerin oluşturulması hedeflenmiştir. Her bir aşamada sistemin kurulmasıyla birlikte kullanılan peltierin ortalama anlık gerilim değerleri ve her iki yüzeyin sıcaklık değeri ölçülüp anlık sıcaklık farklarının ortalama değeri bulundu. Ayrıca arduino ile yapılan multimetre ile ortalama anlık gerilim değerleri ölçüldü. Sonuç olarak artık ısı yardımıyla peltierden bir gerilim değeri elde edildi. Elde edilen gerilim değerleri birbirileri aralarında kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
In this study, a hybrid system was obtained by placing a thermoelectric module behind the solar panel. The purpose of creating this hybrid system is to obtain voltage value from the residual heat generated by the operation of the solar panel with the help of the thermoelectric module. Thus, in addition to the voltage produced by the solar panel, a voltage value is also produced from the Peltier. This hybrid system was established in four different stages. It was aimed to create systems with higher voltage in each experimental setup established. At each stage, the average instantaneous voltage values and temperature values of both surfaces of the Peltier used within the installation of the system were measured and the average value of the instantaneous temperature differences was found. Additionally, average instantaneous voltage values were measured with a multimeter made via Arduino. As a result, a voltage value was obtained from the Peltier within the help of residual heat. The obtained voltage values were compared with each other.