İmar planlarında bilirkişilik
Expertation in zoning plans
  1. Tez No: 854022
  2. Yazar: MUSTAFA NEZİH SÜTCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM AKINCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Expert Exemination, Zoning Plan, Principles of Urbanism, Planning Priciples (Fundamentals), Public Interest
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
İmar planı, belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla beldenin ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, tarihsel, fiziksel özelliklerine ilişkin araştırmalara ve verilere dayalı olarak hazırlanan, kentsel yerleşme ve gelişme eğilimlerini alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belgedir. İmar planları, mekânsal planların alt kategorisinde, nazım ve uygulama imar planları olarak yer almaktadır. Uygulamada imar planlarına karşı idari yargıda açılan davalarda genelde bilirkişi raporu dikkate alınarak, rapordaki tespitler aynen hükme geçirildikten sonra rapor doğrultusunda hüküm kurulduğu gözlenmektedir. Dolayısıyla, nazım ve uygulama imar planlarında bilirkişi incelemesinin nasıl yapılması gerektiğine yönelik hazırlanan bu çalışmada, uygulamadaki hatalı sonuçların önüne geçilebilmesi, usul ekonomisine uygunluğun sağlanması, bilirkişi incelemesinin objektif, tarafsız ve imar planlarının özelliklerine göre yapılması için öneriler geliştirilmiştir. Bu husustaki temel önerilerimiz, imar Planı iptali davalarında bilirkişi incelemesine esas tüm verilerin elde edilmesi; bilirkişilerin seçimi ve görevlendirilmesinde dikkate alınması gereken hususların belirlenmesi ve bilirkişi raporunun hazırlanması, denetimi ve değerlendirilmesi için somut kıstaslar getirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Zoning plan is a document that aiming to meet the social and cultural needs of the people of the town, creating a healthy and safe environment, increasing the quality of life, and for this purpose preparing based on research and data on the economic, demographic, social, cultural, historical and physical characteristics of the town and consisting of sheets, reports and notes that determine trends by creating alternative solutions and include land use, protection, restriction decisions, organization and implementation principles. Zoning plans are included in the subcategory of spatial plans, as master and implementation zoning plans. In practise, it is observed that in cases filed in the administrative judiciary against zoning plans, the expert report is generally taken into consideration and the findings in the report are put into quotation marks and then a verdict is made in line with the report. Therefore, in this study prepared on how expert examination should be carried out in master and implementation zoning plans, suggestions have been developed to prevent erroneous results in practice, to ensure compliance with procedural economy, and to carry out expert examination objectively, impartially and according to the characteristics of the zoning plans. Our main suggestions in this regard are to obtain all data that will be used as a based on expert examination in zoning plan cancellation cases; to determine the issues to be taken into account in the selection and appointment of experts and to establish concrete criteria for the preparation, audit and evaluation of the expert report.