Hukuk fakültesi mezunlarının adli sosyal hizmete dair algı ve farkındalığının değerlendirilmesi: Bursa örneği
Evaluation of the perception and awareness of law faculty graduates on forensic social service: Bursa example
  1. Tez No: 854047
  2. Yazar: YUSUF İSMAİL GEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÇÖLGEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk, Sosyal Hizmet Farkındalığı, Adli Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Ekip Çalışması, Law, Social Work Awareness, Forensic Social Work, Social Worker, Team Work
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Günümüzde özellikle teknolojinin de etkisiyle insan, toplum, kültür ve bunlara bağlı olgular sürekli değişim içindedir. Bu duruma bağlı olarak yeni mesleklerle birlikte köklü mesleklerde de yeni çalışma kolları doğmaktadır. Karmaşıklaşan toplum yapısına, artan sorunlara; suç oranları ve suç tipleri de artarak eşlik etmektedir. Suç tiplerinin çoğalması ve oranlarının artması mağdurların da çoğalmasına ve bunun da ötesinde mağduriyetin de karmaşıklaşmasına neden olmaktadır. Oluşan bu karmaşada gerek insan gerek toplum psikolojisi ve sağlığı göz önüne alındığında; hukukun bu girift yapıya evirilmesi, sorunların çözümünde iş birliğini ve birlikte çalışmayı elzem kılmaktadır. Sosyal hizmet disiplini ve mesleği de evrensel manada birçok değişim ve gelişim kaydetmiştir. Bunun sonucunda sosyal hizmetin birçok alt dalı oluşmuş ve mesleğin çeşitli alanlara intikali gerçekleşmiştir. Sosyal hizmet zaten yapısı itibariyle elektik bir bilimdir ve pek tabii toplum yapısının olmazsa olmazı; toplumsal refahın ve huzurun dayanağı hukuk bilimi ve mesleği ile de ilişkiler halindedir. Adli sosyal hizmet en genel ifade ile hukuk ile sosyal hizmet alanın kesişimini ifade etmektedir ve sosyal hizmet uzmanları, adalet alanında doğabilecek sorunlara müdahale edecek ekibin bir parçasını oluşturmaktadır. Adli Sosyal hizmet alanında çalışan uzmanlar; avukatlar, hakimler, savcılar ve diğer uzman ve personelle iş birliği içinde çalışmaktadır. Adli sosyal hizmet alanı düşünüldüğünde, sosyal çalışmacıların ortak çalışması gereken adalet çalışanlarının; sosyal hizmet mesleğini, sosyal çalışmacıları, sosyal hizmet alanlarını bilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda araştırma, hukuk bölümü mezunlarının perspektifinden; adli sosyal hizmetin bilinirliğini ve bu bilinirliği etkileyen faktörlerin neler olduğunu, sosyal hizmet uzmanlarının görünümünü, adalet alanında ekip çalışmasının uygulanıp uygulanmadığını, adalet alanında gerçekleşen uygulamaların adli sosyal hizmet zeminine uygunluğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçlarla araştırma nitel yöntemlerle tasarlanmış olup verilerin toplanmasında 27 sorudan oluşan tek bir soru formu hazırlanmıştır. Çalışma, 13.03.2023-13.04.2023 tarihleri arasında Bursa ilinde 20 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, adli alanda yeterince sosyal çalışmacı bulunmaması ve sosyal hizmet faaliyetini yürütecek kurumların tanıtım ve yürütüm görevinde görece eksik kalması, bu alanda yaşanan sorunların idari eksiklik boyutunu; gerek adalet çalışanlarının mesleki ve insani etik mefhumlara gereken önemi göstermemesi gerekse de toplumun adalet duygusuna olan inancının ve bilgisinin az olması, bilinirliğin önündeki toplum ve adalet yapısının neden olduğu engelleri oluşturduğu tespit edilmiştir. Avukatlarla yapılan görüşmelerden sosyal çalışmacı ve avukatların hatta tüm adliye personelinin tam bir ekip çalışması sunmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun en büyük nedeninin sistem olduğu düşünülmektedir. Adli sosyal hizmet ve modern hukuk uygulamalarının; onarıcı adalet, insan hakları, sosyal adalet, suçun tekrarının önlenmesi, insan onuru ve değeri gibi kavramların tesis ve muhafaza edilmesi gibi hedefleri bulunmaktadır. Katılımcı avukatların ifadeleri doğrultusunda mevcut hukuk uygulamalarının, bahsi geçen bu değerlere uzak olduğu saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, especially with the influence of technology, people, society, culture and related phenomena are in constant change. Depending on this situation, new lines of work are emerging in well-established professions as well as new professions. Due to the increasingly complex social structure and increasing problems; Crime rates and types of crimes are also increasing. The increase in crime types and their rates causes the number of victims to increase and, beyond that, victimization to become more complex. Considering both human and social psychology and health in this confusion; The evolution of law into this complex structure makes cooperation and working together essential in solving problems. The discipline and profession of social work has also undergone many changes and developments in a universal sense. As a result, many sub-branches of social work were formed and the profession was transferred to various fields. Social work is already an eclectic science by its nature and, of course, it is an indispensable part of the social structure; The basis of social welfare and peace is also in relations with the science and profession of law. Forensic social work, in the most general terms, refers to the intersection of law and social work, and social workers form part of the team that will intervene in problems that may arise in the field of justice. Experts working in the field of Forensic Social work; It works in collaboration with lawyers, judges, prosecutors and other experts and personnel. Considering the field of forensic social work, justice workers with whom social workers should work together; It is necessary to know the social work profession, social workers, and social work fields. In this context, the research is from the perspective of law graduates; It aims to reveal the awareness of forensic social work and the factors affecting this awareness, the appearance of social workers, whether teamwork is applied in the field of justice, and the suitability of the practices in the field of justice to the background of forensic social work. For these purposes, the research was designed with qualitative methods and a single questionnaire consisting of 27 questions was prepared to collect the data. The study was conducted with 20 participants in Bursa between 13.03.2023-13.04.2023. As a result of the research, it was concluded that there are not enough social workers in the judicial field and that the institutions that will carry out social service activities are relatively insufficient in their duties of promotion and execution; the administrative deficiency dimension of the problems experienced in this field; It has been determined that both the justice workers' failure to pay due attention to professional and humanitarian ethical concepts and the society's low belief and knowledge in the sense of justice create obstacles to awareness caused by the society and the justice structure. From the interviews with lawyers, it becomes clear that social workers, lawyers, and even all courthouse staff do not provide full teamwork. The biggest reason for this is thought to be the system. Forensic social work and modern law practices; It has objectives such as establishing and preserving concepts such as restorative justice, human rights, social justice, prevention of recidivism, and human dignity and value. According to the statements of the participating lawyers, it is determined that current legal practices are far from these values.