Ruh sağlığı profesyonellerinde merhamet yorgunluğu ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between compassion fatigue and job satisfaction in mental health professionals
  1. Tez No: 854120
  2. Yazar: HÜSEYİN USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Ruh sağlığı, Merhamet yorgunluğu, İş doyumu, Sosyal hizmet, Mental health, Compassion fatigue, Job satisfaction, Social work
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu araştırmada ruh sağlığı profesyonellerinde merhamet yorgunluğu ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada nicel yaklaşım benimsenmiştir. Araştırma Türkiye genelinde ruh sağlığı profesyonellerinden 84 sosyal hizmet uzmanı, 62 psikolog, 57 psikiyatri hemşiresi ve 48 psikiyatrist ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcıların sosyo-demografik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak için“Kişisel Bilgi Formu”, merhamet yorgunluğu düzeyi hakkında bilgi sahibi olmak için Adams ve arkadaşları (2006) tarafından geliştirilen Dinç ve Ekinci (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan“Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği”, iş doyum düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak için Weis ve arkadaşları (1967) tarafından geliştirilen Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanan“Minnesota İş Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında betimleyici ve açıklayıcı istatistikler bir arada kullanılmıştır. Betimleyici istatistiklerde katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini ortaya koymak için yüzde, frekans, ortalama, standart sapma hesaplamaları yapılmıştır. Çıkarımsal istatistiklerde sosyodemografik değişkenlerin grup ortalama puanlarının farklılaşma durumu incelenirken ikili grup karşılaştırmalarında“bağımsız örneklem t-testi”, üç ve üzeri grup karşılaştırmalarında“ANOVA”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre ruh sağlığı profesyonelleri arasında merhamet yorgunluk düzeyi en yüksek olan meslek grubunun psikiyatristler olduğu görülmüştür. Ruh sağlığı profesyonelleri arasında iş doyum düzeyi en yüksek olan meslek grubunun sosyal hizmet uzmanları olduğu görülmüştür. Ruh sağlığı profesyonellerinde iş doyumu ile merhamet yorgunluğu arasında orta düzeyde negatif yönlü istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma kapsamında ayrıca ruh sağlığı profesyonellerinin merhamet yorgunluğu ve iş doyumu düzeyleri cinsiyet, yaş, ruh sağlığı alanında çalışma süresi, medeni durum, gelir, mesleğini kendi seçme durumu, şiddete uğrama durumu faktörleri bağlamında farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiş olup araştırma bulguları literatür kapsamında tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research seeks to explore the nexus between compassion fatigue and job contentment within the mental health workforce. Method: Employing a quantitative methodology, the research enlisted 84 social workers, 62 psychologists, 57 psychiatric nurses, and 48 psychiatrists spanning Turkey. A“Personal Information Form”was administered to gather participants' socio-demographic details. Compassion fatigue levels were gauged using the“Compassion Fatigue Short Scale,”crafted by Adams et al. (2006) and localized by Dinç and Ekinci (2019). Job satisfaction levels were assessed using the“Minnesota Job Satisfaction Scale,”developed by Weiss et al. (1967) and adapted by Baycan (1985) for Turkish contexts. Data analysis was conducted using SPSS 25.0 software, employing both descriptive and inferential statistics. Descriptively, percentages, frequencies, means, and standard deviations delineated participants' characteristics. Inferentially,“independent sample t-tests”and“ANOVA”explored sociodemographic differentials in group mean scores. Results: Psychiatrists exhibited the highest compassion fatigue levels among mental health practitioners, while social workers reported the highest job satisfaction. A statistically significant, moderate, negative correlation emerged between job satisfaction and compassion fatigue among mental health professionals. Additionally, the study probed potential variations in compassion fatigue and job satisfaction levels concerning gender, age, tenure in mental health service, marital status, income, career choice, and exposure to violence among mental health professionals. Findings were scrutinized and contextualized against existing literature.