Narsisistik kişilik bozukluğunun tedavisinde seçili geleneksel tıp hekimleri ve islam düşünürlerinin öğreti ve yöntemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the teachings and methods of selected traditional medical physicians and islamic scholars in treating narcissistic personality disorder
  1. Tez No: 941160
  2. Yazar: SEDA NURTAÇ BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT TOKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Psikoloji, Medical History and Ethics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Narsisistik Kişilik Bozukluğu, Narsisizm, Psikoloji, Psikoterapi, Narcissistic Personality Disorder, Narcissism, Psychology, Psychotherapy, Traditional and Complementary Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, bütüncül bir bakış açısıyla insan sağlığını ele alırken sadece bedensel sağlığı değil, ruhsal sağlığın da optimize edilmesini önemser. Bireylerin, ruh sağlığı profesyonellerinin yanında, zihin-beden-ruh bütünlüğünü benimseyen geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere artan oranda başvurmaları, tedavinin başarısı açısından, profesyonellerin, geleneksel, kültürel ve integratif tedavilerin rolünü ve işlevini kavrayarak desteklemelerini gerektirebilmektedir. Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NKB), üzerinde yapılan klinik araştırmaların sınırlı olduğu ve terapötik açıdan zorluklar barındıran bir bozukluktur. Bu araştırma, DSM-5-TR'de yer alan NKB tanı ölçütleri ve seçili psikoterapilerle, seçili Geleneksel Tıp Hekimleri ve İslam Düşünürlerinin eserlerindeki kavramsal ve tematik örtüşmelerin ve düşünürlerin çözüm önerilerinin tespit edilerek modern psikoloji literatürü bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. İlgili hekim ve düşünürlerin, 9-13. yy. dönemine tekabül eden eserlerinde, kibir, gurur, enaniyet, kin, zulüm, gıybet, riya, medhi sevme, hiddet, gadab, hubbü'l cah, cedel, ucb, kasavet, adavet, buğz, garaz, şuh, buhl gibi kalbin hastalıkları olarak nitelendirdikleri kavramlara detaylı olarak yer verdikleri ve bu ruhsal sorunların DSM-5-TR'de yer alan NBK'nin modern tanı kriterleriyle benzeşen bazı yanlarının olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu kalbi hastalıkların izalesinde benimsedikleri yaklaşımın, modern psikoterapi yöntemlerinin de vurguladığı alçakgönüllülük, empati, cömertlik, sosyal sorumluluk ve yardımlaşma, merhamet, affedicilik gibi evrensel değerler ışığında, narsisistik tutum ve davranışlara dönük kullanılması ihtimali değerlendirilmiştir. Eserlerde daha fazla öne çıkan bilişsel-davranışçı temalar çerçevesinde, öğretilerden esinlenilen ve bilişsel-davranışçı terapiyi destekleyebileceği düşünülen öneriler sunulmuştur. Söz konusu önerilerin etkinliğinin klinik düzeyde test edilmesi gerekmektedir. Araştırma çerçevesinde elde edilen bulgular, NKB terapisi açısından kültüre duyarlı, integratif bir yaklaşım oluşturulmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Traditional and complementary medicine adopts a holistic approach to health, optimizing physical and psychological well-being. The growing trend of seeking mind-body-spirit-based practices alongside mental health services might require professionals to understand and support the role of traditional, cultural, and integrative therapies in clinical settings Narcissistic Personality Disorder (NPD) is therapeutically challenging and has limited clinical research. This research aims to identify conceptual and thematic overlaps in the works of selected Traditional Medicine Physicians and Islamic Thinkers with the NPD diagnostic criteria in the DSM-5-TR and selected psychotherapies. In light of modern psychological literature, it seeks to evaluate the remedial approaches of the thinkers that could be related to NPD symptoms. The selected physicians and thinkers (9th-13th centuries) gave detailed explanations of concepts like arrogance, pride, egoism, grudge, oppression, backbiting, ostentation, love of praise, intense anger, wrath, desire for fame, argumentativeness, self-admiration, hardness of heart, enmity, hatred, ill-will, greed, and miserliness categorizing them as“illnesses of the heart”. These concepts share similarities to the modern diagnostic criteria of NPD. Their approach in dealing with illnesses of the heart, which promotes universal values like humility, empathy, generosity, social responsibility, cooperation, compassion and forgiveness, could be applied to narcissistic attitudes and behaviors. Based on the dominant cognitive-behavioral themes in these texts, suggestions inspired by the teachings and considered to possibly support cognitive-behavioral therapy of NPD have been presented which need to be tested at the clinical level. This research's findings may support an integrative and culturally sensitive perspective to NPD.