Hibrit çalışma modeli ile iş stresi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu ve özel sektör çalışanlarına yönelik bir araştırma
Examining the relationship between hybrid working model and work stress: A research for public and private sector employees
  1. Tez No: 854345
  2. Yazar: ÖZKAN ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit çalışma modeli, stres, iş stresi, esnek çalışma, Hybrid work model, stress, work stress, flexible work
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu yüksek lisans tezi, hibrit çalışma modelleri ile işe bağlı stres arasındaki ilişkiyi keşfetmeyi ve anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamındaki problem, hibrit çalışma modelinde görev yapan çalışanların iş stresi algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. COVID-19 salgını, çalışanların çoğunlukla hem uzaktan hem de geleneksel ofis ortamlarında çalışmasıyla hibrit çalışma düzenlemelerinin benimsenmesini hızlandırmıştır. Bu araştırma, uzaktan çalışma zorlukları, esneklik, performans ve verimlilik, iş-yaşam çatışması ve örgütsel güven, gibi hibrit bir çalışma ortamında işle ilgili strese katkıda bulunan çeşitli faktörleri araştırmaktadır. Bu tez, kapsamlı bir literatür taraması ve anket yoluyla birincil veri toplayarak, hibrit çalışma modellerinin çalışanların stres düzeyleri üzerindeki etkisini anlayabilmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın bulguları, gelişen iş dünyasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak ve hem kuruluşlara hem de çalışanlara hibrit çalışma ortamlarında işle ilgili stresi azaltmak için pratik öneriler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This master thesis aims to explore and understand the relationship between hybrid working models and work-related stress. The problem within the scope of the study is to examine the relationship between job stress perceptions of employees working in a hybrid working model. The COVID-19 pandemic has accelerated the adoption of hybrid work arrangements, with employees often working both remotely and in traditional office environments. This research explores various factors that contribute to work-related stress in a hybrid work environment, including remote work challenges, performance and productivity, organizational trust, work-life conflict, and flexibility. This thesis aims to understand the impact of hybrid work models on employees' stress levels by collecting primary data through a comprehensive literature review and surveys. The findings of this research will contribute to a better understanding of the evolving business world and aim to provide practical recommendations for both organizations and employees to mitigate work-related stress in hybrid work settings.