To be polite, or to be friendly? A survey on the direct address preference of Turkish players
Kibarlık mı, dostanelik mi? Türk oyuncuların doğrudan hitap tercihlerine yönelik bir anket
  1. Tez No: 854489
  2. Yazar: SADIK TAHİR DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Resmî Doğrudan Hitap, Gündelik Doğrudan Hitap, Oyun, Hitap Tercihi, Türkçe, Dijital, Analog, Yerelleştirme, Formal, Informal, Direct Address, Game, Address Preference, Turkish, Digital, Non-digital, Localization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dijital Oyun Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Resmî ve gündelik sen-siz hitapları arasında ayrım yapan diller söz konusu olduğunda bir oyunda kullanılan dil, bir oyuncunun o oyundaki birçok metni okurkenki rahatlığını etkileyebilir. Hitap tercihleri başka alanlarda yaygın olarak çalışılsa da oyun geliştirme alanında tercih edilen ve edilmeyen hitaplar konusunda kapsamlı araştırmalar gerekmektedir. Nitekim bu çalışma, Türk oyuncuların farklı platformlardaki oyunlar arasındaki doğrudan hitap tercihlerini cinsiyet, yaş ve haftalık oyun oynama süresi bakış açılarından değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
For languages that differentiate between formal and informal addresses, language used in a game can affect a player's innate comfort while reading through many bits of text in a game. Although address preference is studied widely in other fields, game development still requires extensive research in order to understand a player's thought process when faced with an address that is preferred or not preferred. That's why this paper evaluates direct address preference of Turkish gamers between games of different platforms while looking through perspectives of gender, age, and weekly playtime.