The impact of agricultural supports on agricultural production in Türkiye: Panel data analysis and application of the nominal group technique
Türkiye'de tarımsal desteklerin tarımsal üretime etkisi: Panelveri analizi ve nominal grup tekniği uygulanması
- Tez No: 854488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM GÜNDÜZ, DOÇ. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal destekler, panel veri analizi, nominal grup tekniği, tarımsal liberalizasyon, tarımsal üretim, Agricultural supports, panel data analysis, nominal group technique, agricultural liberalization, agricultural production
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Türkiye'de 2002-2022 döneminde tarım alanlarının daralmasına rağmen tarımsal üretim %100'en fazla artış göstermiştir. Ayrıca bu dönemde Türkiye'nin tarımsal üretime yön vermek amacıyla kullandığı destekleme araçları ile ilgili uluslararası anlamda yeni ilke ve yaklaşımlar da belirlenmiştir. Türkiye'nin üye olduğu Dünya Ticaret Örgütü (WTO)'nun Doha Tarım Müzakereleri'nde ve üyelik sürecini yürüttüğü Avrupa Birliği'nde neoliberal politikalar doğrultusunda tarımsal iç desteklemelerin tarımsal üretimden bağımsız olması gerektiği, uluslararası ticareti bozan iç desteklerin azaltılması ilkeleri benimsenmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda hem WTO üyeleri hem de EU ülkelerinde tarımsal iç desteklemeler tarımsal üretim yerine ürün ve üretici odaklı bir forma dönüşmüştür. Bu doğrultuda Türkiye'de uygulanmakta olan tarımsal desteklemelerin tarımsal üretimden bağımsız olup olmadığı uluslararası yükümlülükler bakımından önem arz etmektedir. Tarımsal desteklemelerin asli ilkelerinden birisi olan yerli üreticileri koruma amacının ise ne derece gerçekleştiği ayrı bir sorudur. Belirtilen hususlar ışığında bu çalışmada; Türkiye'de milenyum sonrası kullanılan tarımsal destekleme araçlarının tarımsal üretimden bağımsız olup olmadığı, tarımsal desteklerin tarımsal üreticileri ne derecede koruduğu, tarımsal destekleme uygulamalarına yönelik problemlerin neler olduğu ele alınmıştır. Çalışma kapsamında biri nitel diğeri ampirik olmak üzere iki farklı analiz gerçekleştirilmiştir. Nominal Grup Tekniği (NGT) kullanılarak Çukurova'da, destekleme politikalarının etkinliğini tespit edilmiş, tarımsal üreticilerin üretim süreçlerinde yaşadıkları problemlerin öncelik ve önem sırasını belirlenmiştir. NGT sonuçları makro bir perspektif sunması amacıyla tematik analize tabii tutulmuştur. Tarımsal desteklemelere yönelik üzerinde mutabakat sağlanan en önemli eleştiriler sırasıyla akaryakıt ve gübre desteğinin yetersizliği, desteklerin planlı üretime yönlendirmemesi ve bu desteklerin vergi yükünü azaltmaya yönelik olmayışıdır. Tarımsal üretim sürecinde yaşanan zorluklar ise tematik olarak tarımsal girdilerin yüksekliği (%32,6), operasyonel maliyetler (%31,4), tarımsal desteklemelerin yetersizliği (%19) ve sektörel problemler (%16,9) olmuştur. Türkiye'de tarımsal desteklerin üretimden bağımsız olup olmadığı ve tarımsal desteklemelerin uygulama türlerine göre üretim üzerinde etkisini tespit etmek amacıyla 2002-2020 dönemini ve 81 ili kapsayan 4 farklı ekonometrik tahmin modeli kurulmuştur. Ekonometrik modeller Huber, Eicker ve White tarafından geliştirilen tahminci kullanılarak tahmin edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgular, tarımsal desteklerin tarımsal üretimden bağımsız olmadığını ortaya koymuştur, ceteris paribus. Spesifik olarak, fark ödeme desteklemelerinde gerçekleşen %1 birimlik artış, tarımsal üretim üzerinde ortalama %0,85, alan bazlı desteklemelerde %1 birimlik artış, tarımsal üretim üzerinde ortalama %0,78, hayvancılık desteklemelerindeki %1 birimlik artış ise tarımsal üretim üzerinde ortalama %2,63 oranında istatistiksel olarak anlamlı bir etki yarattığı görülmektedir. Toplam tarımsal desteklemelerdeki %1 birimlik artış ise tarımsal üretim üzerinde %2,49 oranında istatistiksel olarak anlamlı bir etki yaratmaktadır. Çalışmada yer alan, ampirik analizlerde yararlanılan kimyevi gübre tüketimi ve tarımsal kredi kullanımı değişkenlerinin de düşük bir katsayı ile dahi olsa tarımsal üretim üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir etkisi ortaya konmuştur. Yapılan analizlere ait bulgular ışığında, Türkiye'nin tarımsal desteklemeler hususunda ulusal amaç ve kaygıları ile uluslararası taahhüt ve sorumlulukları çerçevesinde tarımsal desteklemelerin düzeyini ele alması önem arz etmektedir. Tüm dünyada gıda enflasyonunun arttığı, tarım ürünlerine erişim sorunları dolayısıyla korumacı tarımsal iç destekleme politikalarına yönelimin başladığı bir dönemde Türkiye'de de iç destekleme politikalarının etkinlik düzeyinin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite the shrinkage of agricultural land in Türkiye between 2002 and 2022, agricultural production has increased by more than 100%. In addition, new international principles and approaches were established during this period for the support instruments used by Türkiye to manage agricultural production. In the Doha agricultural negotiations of the World Trade Organization (WTO), of which Türkiye is a member, and in the European Union, where it is carrying out the accession process, the principles that internal agricultural supports should be independent of agricultural production and that internal supports that interfere with international trade should be dismantled were adopted in line with neoliberal policies. In line with these principles, domestic agricultural support in both WTO members and EU countries has evolved into a form that focuses on products and producers rather than agricultural production. In this context, the question of whether the agricultural support provided in Türkiye is independent of agricultural production is important in terms of international commitments. Another question is to what extent the objective of protecting domestic producers, which is one of the basic principles of agricultural subsidies, is achieved. Against the background of these questions, this study discusses whether the instruments of agricultural support used in Türkiye after the turn of the millennium are independent of agricultural production, to what extent agricultural support protects agricultural producers and what problems exist with the practice of agricultural support. Two different analyzes were carried out as part of the study, one qualitative and one empirical. The Nominal Group Technique (NGT) was used to determine the effectiveness of the support measures in Çukurova Region and to determine the priority and importance of the problems experienced by agricultural producers in their production processes. The NGT results were subjected to a thematic analysis in order to obtain a macro perspective. The main criticisms agreed upon in relation to agricultural support are the inadequacy of fuel and fertilizer support, the fact that support is not targeted at planned production, and the fact that this support is not aimed at reducing the tax burden. The difficulties encountered in agricultural production were thematically high agricultural inputs (32.6%), operating costs (31.4%), insufficient agricultural support (19%) and sectoral problems (16.9%). In order to determine whether agricultural support is independent of production in Türkiye and how agricultural support affects production depending on the type of application, 4 different econometric forecasting models were created for the period 2002-2020 and 81 provinces. The econometric models were estimated using the estimator developed by Huber, Eicker and White. The results of the analysis show that, ceteris paribus, agricultural supports are not independent of agricultural production. Specifically, a 1 % unit increase in deficiency payments has an average effect of 0.85 % on agricultural production, a 1 % unit increase in area-based supports has an average effect of 0.78 % on agricultural production and a 1 % unit increase in animal supports has an average effect of 0.85 % on agricultural production. The statistically significant effect is 2.63. A 1% unit increase in total agricultural support has a statistically significant effect of 2.49% on agricultural production. The variables included in the study and used in the empirical analysis for the consumption of chemical fertilizers and the use of agricultural credit also have a statistically significant and negative effect on agricultural production, albeit with a low coefficient. Given the results of the analyzes, it is important for Türkiye to address the level of agricultural subsidies within the framework of its national goals and concerns regarding agricultural subsidies and its international commitments and responsibilities. At a time when food inflation is increasing worldwide and there is a trend towards protectionist domestic support policies for agriculture due to problems in accessing agricultural products, it is recommended that the effectiveness of domestic support policies in Türkiye be significantly improved. At a time when food inflation is increasing worldwide and there is a trend towards protectionist domestic support policies for agriculture due to problems with access to agricultural products, it is recommended that the effectiveness of domestic support policies in Türkiye be increased.