Renewable electricity consumption and economic growth nexus – evidence from high-, middle- and low-income countries
Yenilenebilir elektrik tüketimi ve ekonomik büyüme bağlantısı – yüksek, orta ve düşük gelirli ülkelerden kanıtlar
  1. Tez No: 854496
  2. Yazar: MUSTAPHA ABEKAH-BROWN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ŞEN TAŞBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Elektrik, İktisadi Büyüme, Panel ARDL, Renewable Electricity, Economic Growth, Panel ARDL
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Son yıllarda, enerji tüketiminde meydana gelen hızlı yükseliş ve bu yükselişin iktisadi kalkınma üzerindeki etkisi konusunda endişeler artmaktadır. Yenilenebilir enerji ve elektrifikasyon, uzmanlar tarafından konuyla ilgili küresel sorunları hafifletmeye yönelik bir çözüm olarak öne sürülmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak çalışmada, gelir düzeylerine göre sınıflandırılan çeşitli ülkelerde 2000-2021 yıllarına ait veriler kullanılarak iktisadi büyüme ile yenilenebilir elektrik tüketimi arasındaki ilişki araştırılmaktadır. 48 ülke için yenilenebilir elektrik tüketimi ve iktisadi büyüme verileri toplandı. Bu ülkeler daha sonra gelir düzeylerine göre daha da bölündü.Bu doğrultuda, söz konusu ilişki geri besleme hipotezi, tarafsızlık hipotezi, büyüme hipotezi ve koruma hipotezi olmak üzere dört farklı perspektiften ele alınmıştır. Eşbütünleşmenin varlığını ve yenilenebilir elektrik kullanımının iktisadi büyüme üzerindeki etkisini araştırmak için PMG, MG ve DFE ile panel ARDL yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar, yeşil elektrik kullanımının, değişen oranlarda da olsa, tüm gelir düzeylerinde iktisadi büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu açıkça göstermektedir. Bulgular, farklı gelir seviyelerinden ülkelerin özgün iktisadi koşullarına göre uyarlanabilecek sürdürülebilir kalkınma ve enerji politikalarının anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent decades have witnessed growing concerns over sources of energy consumption and their role in economic development. Renewable energy and electrification have been touted by experts as a solution to mitigate these global issues. Considering this, the study investigates the intricate relationship between economic growth and renewable electricity consumption between the years 2000 to 2021 across a diverse spectrum of countries categorized by income levels. Renewable electricity consumption and economic growth data was collected for 48 countries. These countries were then further divided according to their income levels. The current study examines the relationship between renewable electricity consumption and economic growth through the lens of four distinct perspectives: the feedback hypothesis, the neutrality hypothesis, the growth hypothesis, and the conservation hypothesis. The Panel ARDL methods including the PMG, MG and DFE were employed to explore the presence of cointegration and the impact of renewable electricity usage on economic growth. The outcome of the methods indicate clearly that green electricity usage has a positive impact on economic growth across all income levels albeit at varying magnitudes. The findings contribute to the understanding of sustainable development and energy policies tailored to the specific economic contexts of countries at various income levels.