8-10 yaş yüzücülere uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenmanların su altı torpido dönüşlerine ve bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of 8-week plyometric training applied to 8-10 year old swimmers on underwater torpedo turns and some physical and physiological parameters
  1. Tez No: 854497
  2. Yazar: MEHMET AYBERK HİNCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik, Antrenman, Pliometrik Antrenman, Spor, Plyometrics, Training, Plyometric Training, Sports
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, 10-12 yaş yüzücülere uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenmanların su altı torpido dönüşlerine ve bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesidir. Yüzme yarışlarının tamamında dönüş fazlarının büyük önem taşıdığı ve yüzme performansını etkileyen önemli parametrelerden biri olduğu düşünülmekle beraber yarış performansını etkilediği de bilinmektedir. Literatür taraması yapıldığında yüzme sporcularında pliometrik antrenmanlarının yarışma performanslarına etkisini inceleyen akademik çalışmalarının az olması ve litaratüre bu alanda katkı sağlamak amacı ile bu çalışmayı araştırma gereği duyulmuştur. Yüzme branşında sporcular başarıya saniyelerle ulaştığı için, yarışmalarda torpido dönüşlerin önemi çok fazladır.Pliometrik çalışmalar, patlayıcı kuvveti en çok geliştiren antrenman metodlarından biri olduğundan bu alanda çalışmaların olmaması ve pliometrik antrenmanlarının yüzücüler üzerine etkisini incelemek ayrıca litaratüre bu alanda katkıda bulunmak amacı ile bu çalışmanın yapılması gereği duyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of 8-week plyometric training applied to 10-12 year old swimmers on underwater torpedo turns and some physical and physiological parameters. Although it is thought that the return phases are of great importance in all swimming races and are one of the important parameters affecting swimming performance, it is also known that they affect race performance. When the literature was scanned, there were few academic studies examining the effects of plyometric training on competition performance in swimming athletes, and it was felt necessary to research this study in order to contribute to the literature in this field. Since athletes in the swimming branch achieve success in seconds, torpedo turns are very important in competitions. Since plyometric exercises are one of the training methods that most improve explosive strength, there are no studies in this field and it is necessary to conduct this study in order to examine the effect of plyometric exercises on swimmers and to contribute to the literature in this field. has been heard.