Malatya'daki 6 Şubat 2023 depremlerinin bağlama yapımcılarının işlerine etkisi
Earthquakes in Malatya on 6 February 2023 the effect on the work of binding makers
  1. Tez No: 854593
  2. Yazar: ALİ SARICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, February 6 Earthquakes, Baglama, Baglama Maker
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler, Malatya dahil ülkemizdeki birçok ili derinden etkilemiştir. Yaşanan depremler sonucunda Malatya'da ciddi derecede yıkımlar meydana gelmiş ve bu yıkımlar Malatya halkı üzerinde yıllarca unutulmayacak izler bırakmıştır. Yaşanan depremler sonucunda hayatları etkilenen insanlar arasında bağlama yapımcıları da bulunmaktadır. 6 Şubat depremleri öncesinde Malatya'da faaliyetlerini sürdüren toplam 8 bağlama yapımcısı tespit edilmiştir. Bu bağlama yapımcılarından ikisinin amatör olarak ve hobi amaçlı bağlama yaptığı, diğerlerinin ise birer bağlama atölyesine sahip olduğu ve geçimlerini bağlama, yapım, bakım ve onarım işinden sağladığı görülmüştür. Yapılan araştırmada 6 Şubat 2023 tarihi öncesinde ve sonrasında Malatya'daki bağlama yapımcılarının genel durumundaki değişimler incelenmiştir. Araştırma, durum tespiti yapmaya yönelik olup betimsel bir özellik sergilemektedir. Araştırma sürecinde dijital ve yazılı kaynaklar taranarak konuya yönelik bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra Malatya'da ikamet eden bağlama yapımcıları ile kişisel görüşmeler yapılarak konuya yönelik nicel ve nitel bulgular elde edilip değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; yaşanan depremlerden sonra Malatya'da ikamet eden bağlama yapımcılarının birçoğunun düzeninin bozulduğu, bazılarının atölyesini kapattığı veya başka bir yere taşıdığı, bazılarının şehri terk ettiği, bazılarınınsa bağlama yapımcılığını bıraktığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Malatya, 6 Şubat Depremleri, Bağlama, Bağlama Yapımcısı.
Özet (Çeviri)
The earthquakes centered on Pazardzhik and Elbistan, which occurred on February 6, 2023, deeply affected many provinces in our country, including Malatya. As a result of the earthquakes experienced, serious destruction occurred in Malatya and these destructions will have an unforgettable impact on the people of Malatya for many years. Baglama makers are also among the people whose lives have been affected as a result of the earthquakes. A total of 8 baglama makers who were continuing their activities in Malatya before the February 6 earthquakes have been identified. It has been seen that two of these baglama makers make baglamas as amateurs and for hobby purposes, while the others have a baglama workshop and earn their living from baglama making, maintenance and repair work. In the research conducted, the changes in the general situation of baglama makers in Malatya before and after the date of February 6, 2023 were examined. The research is aimed at making due diligence and exhibits a descriptive feature. During the research process, digital and written sources were scanned in order to obtain information about the subject. Subsequently, personal interviews were conducted with baglama makers residing in Malatya and quantitative and qualitative findings on the subject were obtained and evaluated. As a result of the research, it has been determined that after the earthquakes, many of the baglama makers residing in Malatya have been disorganized, some have closed their workshop or moved to another place, some have left the city and some have stopped making baglamas.