Ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumlarının ailede din eğitimi açısından incelenmesi (Malatya örneği)
The examination of parental attitudes toward child rearing in terms of religious education in the family (Malatya example)
- Tez No: 854594
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Din Eğitimi, Ailede Din Eğitimi, Parental Attitudes, Religious Education, Religious Education in the Family
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, 4-12 yaş arası çocuğa sahip olan ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumlarını ailede din eğitimi açısından incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın ulaşılabilir evreni Malatya ilinde ikamet eden 4-6 yaş çocuğa sahip ebeveynlerdir. Bu evren içerisinde tesadüfî yöntemle belirlenen 224 ebeveyn örneklemi oluşturmuştur. Araştırmada veriler“demografik bilgi formu”,“din eğitiminde destekleyici ve baskıcı tutum ölçeği”ve“anne- baba tutum ölçeği (istendik ve istenmeyen ebeveyn tutumu)”kullanılarak toplanmıştır. Uygulama süreci 20.04.2022/01.08.2022 tarihleri arasında veri toplama aracı kullanılarak yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 26,0 programına aktarılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın hipotezlerine uygun olarak normal dağılım gösterdiği tespit edilen verilerin analizinde iki değişkenlilerde bağımsız örneklem t- testi, çok değişkenlerde One Way Anova, ilişki düzeyinin ve yönün belirlenmesinde korelasyon ve etki düzeyinin belirlenmesinde regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bazı sonuçlar şu şekildedir: T-testi analizi sonucunda, istenmeyen ebeveyn tutumunun cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı görülürken istendik ebeveyn tutumunun cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Annelerin babalara göre daha yüksek düzeyde istendik tutuma sahip oldukları görülmektedir. Anova analizi sonucunda istenmeyen ebeveyn tutumunda eğitim değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmezken; din eğitiminde destekleyici tutum, din eğitiminde baskıcı tutum ve istendik ebeveyn tutumunun eğitim değişkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, ebeveynlerin istendik tutumları ile din eğitiminde destekleyici tutumları ve din eğitiminde baskıcı tutumları arasında; ebeveynlerin istenmeyen tutumları ile din eğitiminde baskıcı tutumları arasında ilişki görüldüğü; ebeveynlerin istenmeyen tutumları ile din eğitiminde destekleyici tutumları arasında ise ilişki görülmediği tespit edilmiştir. Uygulanan regresyon analizi sonucuna göre ise, din eğitiminde destekleyici tutum ve din eğitiminde baskıcı tutum, istendik ve istenmeyen ebeveyn tutumunu anlamlı olarak yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the child-rearing attitudes of parents who have children between the ages of 4-12 in terms of religious education in the family. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The accessible population of the research is parents with 4-6 year old children residing in Malatya. In this universe, 224 parents determined by random method constituted the sample. In the study, data were collected using a demographic information form, supportive and oppressive attitude scale in religious education and parent attitude scale (desirable and undesirable parental attitudes). The application process was carried out face to face using a survey form between 20.04.2022/01.08.2022. The data obtained in the research were analyzed by transferring them to the SPSS 26.0 program. In the analysis of the data, which was found to have a normal distribution in accordance with the hypotheses of the study, independent sample t-test was used for bivariates, One Way Anova was used for multivariates, and regression analysis techniques were used to determine the level and direction of the relationship and the correlation and effect level. Some results obtained as a result of the research are as follows: As a result of the t-test analysis, it is seen that there is no significant difference in the undesirable parental attitude according to the gender variable, while there is a significant difference in the desired parental attitude according to the gender variable. It is revealed that mothers have a higher level of desirable attitudes than fathers. As a result of ANOVA analysis, there was no significant difference in undesirable parental attitudes according to the education variable; It has been determined that there is a significant difference between supportive attitude in religious education, oppressive attitude in religious education and undesirable parental attitude according to the education variable. According to the results of the correlation analysis, it was determined that while there was a relationship between the desired attitudes of the parents and their supportive attitudes in religious education and their oppressive attitudes in religious education, while there was a relationship between the undesirable attitudes of the parents and their oppressive attitudes in religious education, there was no relationship with the supportive attitudes in religious education. According to the results of the applied regression analysis, supportive attitude in religious education and oppressive attitude in religious education significantly predict desired and undesirable parental attitudes.