Okul öncesi dönemde öz yeterlik konusunun bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of the issue of self-efficieny in preschool period
  1. Tez No: 854606
  2. Yazar: OKAN FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi, öz yeterlik, öğretmen, aile, preschool, self-efficacy, teacher, parents
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı, öz yeterlik kavramının okul öncesi dönemdeki yeri hakkındaki bilgiyi araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada bibliyometrik metodoloji kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Web of Science (WoS) veri tabanına ait toplamda, 52 tane kendini tekrarlamayan yayın belirlemiştir. Çalışmalar Web of Science (WoS) veri tabanına ait veriler kullanılarak bibliyometrik analiz yöntemi uygulanarak belirlenmiştir. WoS Core Collection veritabanında, araştırmacı ve alan uzmanları tarafından berlierlenen“preschool”,“earlychildhood”,“self-efficacy”konu başlıkları kullanılarak bir erişim alanı oluşturulmuştur.“Science citation index expanded (SCI-EXPANDED)”,“Social Sciences Citation Index (SSCI)”ve“Emerging Sources Citation Index (ESCI)”indekslerinde taranan yayınlar dikkate alınmıştır. Ayrıca, ilgili araştırma alanlarında indekslenen“Makale”türündeki yayınlar manuel olarak seçilmiştir. Toplamda, analiz için 52 tane kendini tekrarlamayan yayın belirlenmiştir. Araştırmanın analizleri R.4.1 programı üzerinden yürütülmüştür. 52 çalışmanın en çok yapıldığı dergi Early Child Development and Care dergisidir. Çalışmaların son 3 yılda daha sık olarak yapılmaya başladığı ve bu çalışmaların ise Early Child Development and Care dergisinde yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu alanda en fazla çalışmayı Jan Henning Ehm' in yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. En çok çalışma yapan Jan Henning Ehm 'in 4 çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmaları ise 2019, 2021 ve 2023 yıllarında gerçekleşmiştir. En fazla çalışmayı yapan yazarların Free Unıv Berlın de çalıştığı görülmektedir. İlgili yazarların toplamda 24 ülkeden yer aldığı en fazla ise Çin'de bulundukları görülmektedir. En çok çalışmanın Çinde 39 tane olduğu, daha sonra ise Almanya da 29 tane, Amerika da 25 tane ve ülkemiz de ise 14 tane yazarın bu konuda çalışmalarda yer aldığı görülmektedir. En çok atıf alan ülkenin Amerika olduğu ve yıllık ortalama 44,70 atıf aldığı gözlemlenmektedir. En fazla kalite kelimesinin ortaya çıktığı görülmektedir. Wos' da en etkili olan kelimenin inanışlar (beliefs) olduğu daha sonra ise diğer kelimelerle hem etkili bağ kuran hem de yakınlık gösteren kelimenin ise deneyim (experience) olduğu görülmektedir. Ağ yapısında inanış, davranış ve kalite gibi kavramların ön planda yer aldığı görülmektedir. Yazarların tercih ettiği anahtar kelimelere göre verilen ağ yapısında temelde öz yeterlik (self-efficacy) yer almaktadır. Başıklarda geçen kelimelere göre en çok kelimenin şekilde de görüldüğü gibi öz yeterlik olduğu ve toplamda 210 ilişki görülmektedir. Özetlere göre toplamda 6 büyük küme elde edilmiştir. Bu kümelerden en büyüğü 164 ilişki içeren okulöncesi öğretmenleri (preschool teachers) kümesidir. Anahtar kelimeler 2006-2018 yılları arasında daha çok ergenlik(adolescent), inanışlar(beliefs), obezite(obesity), eğitim(education) ve kestiriciler(predictors) gibi kelimelerde yığılma gösterirken bu kelimeler yerini 2019 yılından sonra farklı kelimelere dönüştürmüştür. Özellikle inanışlar, obezite ve eğitim kavramlarının daha çok davranışlara evrildiği görülmüştür yani bu kavramlar anahtar kelimeler olarak yerini davranış kelimesine bırakmıştır. Yazılan makalelerin atıf analizien entelektüel, en öne çıkan makaleleri göstermektedir. Bu analiz ele alınan makalelerin kaynakçalarından yola çıkarak elde edilmektedir. Bu ağ analizi çalışılan okulöncesi dönemde öz yeterlik konusunda yapılmış makalelerde yer alan kaynakçalarda olmazsa olmaz olan makaleleri göstermektedir. Dolayısı ile Bandura (1996), Ying (2010) yılındaki makaleler okulöncesi dönemde öz yeterlik kavramını inceleyen araştırmacılar için ele alınması gereken makalelerdir. En fazla bu konuda çalışma yapmış ülkelerin Amerika, Çin ve Almanya olduğu görünmekte olup kırmızı kümede birbirleri ile işbirliği yapan ülkeler arasında Meksika ve Arap Emirliklerinin olduğu da görülmektedir. Avrupa da ise Almanya, Avusturya ve Norveç in daha işbirliği içinde olduğu, Arabistan ve Mısırda yapılan çalışmalarında birbirleri ile işbirliği içinde olduğu görülmektedir. Kuruluşlara göre işbirliği incelendiğinde yazarların daha çok birlikte çalıştığı kurumlar arasındaki ilişkiler ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde ise bu konuda ortak çalışan yazarların Marmara, Selçuk ve Pamukkale Üniversitesi'nde çalıştıkları görülmektedir. Özellikle kırmızı kümede ve mavi kümede yer alan kuruluşlarında birbirleri ile işbirliği içinde olduğu görülmektedir. İşbirliği ağının ülkeler arası çalışmalarını gösteren haritada da önemli olan ağın Amerika ile Çin arasında olduğu görülmektedir. Ayrıca diğer ülkeler arasındaki işbirliği de daha ince bir bağ ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the knowledge about the place of the concept of self-efficacy in the preschool period. For this purpose, bibliometric methodology was used in the research. A total of 52 non-repetitive publications from the Web of Science (WoS) database were determined as the sample of the research. Bibliometric methodology was applied using data from the Web of Science (WoS) database. In the WoS Core Collection database, an access area was created using the subject headings“preschool”,“earlychildhood”,“self-efficacy”determined by researchers and field experts. Publications scanned in the“Science citation index expanded (SCI-EXPANDED)”,“Social Sciences Citation Index (SSCI)”and“ Emerging Sources Citation Index (ESCI)”indexes were taken into consideration. Additionally, publications of the“Article”type indexed in relevant research areas were manually selected. In total, 52 non-duplicate publications were identified for analysis. The analysis of the research was carried out through the R.4.1 program. The journal in which the most 52 studies were conducted is the Early Child Development and Care journal. It was concluded that studies have started to be conducted more frequently in the last 3 years and these studies were published in the Early Child Development and Care journal. Jan Henning Ehm has done the most work in this field. It has been concluded that he did it. The most studied is Jan Henning Ehm 4. These studies were carried out in 2019, 2021 and 2023. It is seen that the authors who have done the most work work at the Free Univ Berlin . It is seen that the relevant authors are from 24 countries in total, the most of which are in China. It is seen that the most studies are in China, 39, followed by 29 authors in Germany, 25 authors in America and 14 authors in our country. It is observed that the country with the most citations is America, with an average of 44.70 citations per year. It seems that the word quality appears the most. It is seen that the most effective word in wos is beliefs, and then the word that establishes an effective bond with other words and shows closeness is experience. It is seen that concepts such as belief, behavior and quality are at the forefront in the network structure. Self-efficacy is the basis in the network structure given according to the keywords preferred by the authors. According to the words in the headings, the most common word is self-efficacy, as seen in the figure, and there are 210 relationships in total. According to the summaries, a total of 6 large clusters were obtained. The largest of these clusters is the preschool teachers cluster, which contains 164 relationships. While keywords accumulated mostly in words such as adolescence, beliefs, obesity, education and predictors between 2006 and 2018, these words were replaced by different words after 2019. In particular, the concepts of beliefs, obesity and education have evolved into behaviors, meaning that these concepts have been replaced by the word behavior as keywords. Citation analysis of the written articles shows the most intellectually prominent articles. This analysis is obtained based on the bibliographies of the articles discussed. This network analysis shows the articles that are indispensable in the bibliographies of the articles on self-efficacy in the preschool period studied. Therefore, the articles in Bandura (1996) and Ying (2010) are articles that should be considered for researchers examining the concept of self-efficacy in the preschool period. It seems that the countries that have done the most work on this subject are America, China and Germany, and it is also seen that Mexico and the Arab Emirates are among the countries that cooperate with each other in the red cluster. In Europe, it is seen that Germany, Austria and Norway are more cooperative and cooperate with each other in the studies carried out in Arabia and Egypt. When cooperation is examined according to institutions, the relationships between the institutions with which the authors work mostly emerge. In our country, it is seen that the authors who collaborate on this subject work at Marmara, Selçuk and Pamukkale Universities. It is seen that especially the organizations in the red cluster and the blue cluster cooperate with each other. In the map showing the cross-country work of the cooperation network, it is seen that the important network is between America and China. In addition, cooperation between other countries is also shown with a thinner bond.