Temporal frames: Analyzing time consciousness in Abbas Kiarostami's '24 Frames'
Zamansal çerçeveler: Abbas Kiarostami'nin '24 Kare' filminde zaman bilincinin analizi
- Tez No: 854628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL EDA ÖZGÜL TAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Zaman Deneyimi, Sinema, Fotoğraf, Çağdaş Sanat, Time Experience, Cinema, Photography, Contemporary Art
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Abbas Kiarostami'nin sineması, görsel sadeliği ve sanatsal ifadeyi kullanarak izleyicileri açık yorumlara katılmaya davet etmesiyle tanınır. Bu çalışma, Kiarostami'nin son filmi 24 Kare'deki zaman deneyimini felsefi bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Filmin nasıl bir zaman anlayışı yaratmayı hedeflediği ve izleyicilere zamanı nasıl deneyimlettiği sorularına yanıt aramaktadır. Çalışma ilk olarak, fenomenolojik bir yaklaşımı öne sürerek filmin zaman deneyimini tartışır, özellikle Edmund Husserl'ün zaman bilincinin analizine değinmektedir. Bunu takiben tez, süreli durağan görüntülerde zaman estetiğini araştırmaktadır. Son olarak, tez filmin zaman anlayışını çağdaş sinema bakış açısıyla incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Abbas Kiarostami's cinema is noted for inviting viewers to engage and participate in open interpretations through his use of visual simplicity and artistic expression. This study aims to explore time experience in Kiarostami's last film 24 frames from a philosophical perspective by trying to answer the following questions; what kind of time understanding the film aims to create and how the film makes viewers experience time. Firstly, the study discusses film's time experience by implying phenomenological approach, in particular Edmund Husserl's analysis of time consciousness. Following that, the thesis explores time aesthetics within durational still images. Lastly, the thesis explores an aspect of slow cinema of landscape and nature in the film within contemporary cinema.