Blok zincir uygulamalarının muhasebe ve denetim sektörüne etkisi üzerine bir analiz
An analysis on the impact of block chain practices on the accounting and auditing sector
- Tez No: 854627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİDE ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Denetim, Blok Zincir, Yarı Yapılandırılmış Görüşme, VOSviewer, Accounting, Audit, Blockchain, Semi Structured Meeting, VOSviewer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Blok zincir teknolojisi, muhasebe ve denetim sektöründe yaygınlaşmaya başlamış olsa da bu teknolojilerin uygulanması ve entegrasyonu sürecinde karşılaşılan zorluklar, düzenleyici çerçeve değişiklikleri, iş verimliliği, eğitim ihtiyaçları, maliyetler ve sektörel entegrasyon gibi konular henüz yeterince anlaşılmamıştır. Bu bağlamda, sektördeki profesyonellerin bu teknolojilere karşı farkındalığı, hazırlıklı olma durumu ve gelecek beklentileri üzerine derinlemesine bir araştırma yapılması gereklidir. Bu teknolojinin etkilerinin belirlenmesi, geleceğe yönelik bilişim, zihinsel ve eğitim altyapısının oluşturulması için önemlidir. Bu bağlamda yapılan çalışma, bu alandaki önemli bilgi eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Literatür taramasında nicel araştırma yöntemlerinden bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmıştır. Özet bölümlerinde“Blokchain”ve“audit”anahtar kelimeleri bulunan makaleler WoS veri tabanında tüm alanlarda taranmış ve 622 çalışmaya ulaşılmıştır. Yayınlar anahtar kelimeler, en etkili kaynaklar ve ülkeler bağlamında analiz edilmiştir. Nitel araştırmada yarı yapılandırılmış soru formu ile veriler toplanmıştır. Muhasebe denetim alanında deneyimli ve yetkin meslek çalışanları arasından farklı pozisyonlarda deneyim sahibi ve bu deneyimlerini mevzuat bilgileri ve akademik bilgilerle destekleyerek mesleki gelişimini sağlamış olan 8 meslek çalışanı örneklemi oluşturmuştur. Tez 7 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, problem, varsayımlar ve sınırlılıklar yer almaktadır. İkinci bölümde muhasebe denetimi, üçüncü bölümde yıkıcı teknolojiler ve blok zincir konuları literatür taraması ve bibliyometrik analiz ile irdelenmiştir. Dördüncü bölümde araştırma yöntemi beşinci bölümde araştırma bulguları yer almıştır. Sonuç ve öneriler ile tez tamamlanmıştır. Araştırma sonuçları blok zincir teknolojisinin muhasebe denetim alanında şeffaflık, güvenlik, veri bütünlüğü, tam zamanında denetim, veri kalitesi ve benzeri konularda avantaj sağladığını göstermektedir. Bu teknolojiye uyum konusunda üniversitelerin meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmasının uyum sürecinde katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. Meslek mensuplarının meslekte sürdürülebilirliği sağlamak için yenilikleri takip etmelerinin önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although blockchain technology has become widespread in the accounting and auditing sector, issues such as the challenges faced in the implementation and integration of these technologies, regulatory framework changes, business efficiency, training needs, costs and sectoral integration are not yet sufficiently understood. In this context, it is necessary to conduct an in-depth research on the awareness, preparedness and future expectations of professionals in the sector towards these technologies. Determining the effects of this technology is important for the creation of the informatics, mental and educational infrastructure for the future. In this context, this study aims to fill the important knowledge gaps in this field. Qualitative and quantitative research methods were used together in the study. Bibliometric analysis method, one of the quantitative research methods, was used in the literature review. Articles with the keywords“Blockchain”and“audit”in the abstract sections were scanned in all fields in the WoS database and 622 studies were reached. Publications were analysed in terms of keywords, most effective sources and countries. In qualitative research, data were collected with a semi-structured questionnaire. The sample consisted of 8 experienced and competent professionals in the field of accounting and auditing who have experience in different positions and who have provided their professional development by supporting their experience with legislative and academic knowledge. The thesis consists of 7 chapters. The introduction section includes the purpose, importance, problem, assumptions and limitations of the study. In the second chapter, accounting auditing, in the third chapter, disruptive technologies and block chain issues are examined through literature review and bibliometric analysis. The research methodology is presented in the fourth chapter and the research findings are presented in the fifth chapter. The thesis is completed with conclusions and recommendations. The research results show that block chain technology provides advantages in transparency, security, data integrity, just-in-time auditing, data quality and similar issues in the field of accounting and auditing. It is considered that the cooperation of universities, professional chambers and non-governmental organisations will contribute to the adaptation process. It is seen that it is important for the members of the profession to follow the innovations in order to ensure sustainability in the profession.