A discursive functions of applying shot scale: A multimodal film analysis approach
Çekim ölçeği uygulamanın söylemsel işlevleri: Çok modlu bir film analizi yaklaşımı
- Tez No: 854651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA HEPDİNÇLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel-İşitsel Mod, Sinematik Söylem, Yorumlama, Çok Modlu Çekim Ölçeği, Metin Analizi, Audiovisual Mode, Cinematic Discourse, Interpretation, Multimodal Shot Scale, Textual Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film ve Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Film ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışma, Dardenne Kardeşler'in dört filminde kamera yerleşiminin yorum üzerindeki etkisini analiz ederek sinema söylemini araştırıyor. Çok modlu film analizi için Parçalı Film Söylem Temsil Yapıları (SFDRS) çerçevesini kullanan araştırma, görsel söyleme ve film araçlarının yorumlayıcı süreçlerle etkileşimine odaklanıyor. Anlatıyı ve duyguları etkileyen film görüntüleri yazıya geçirildi, çekim türlerine ve kamera konumlarına göre kategorize edildi ve SFDRS çerçevesi ve Sinematik Söylemdeki Deiktik Referans Alanları kullanılarak analiz edildi. Çalışma, Yakın Plandan Orta Çekime ve Uzun Çekim Orta Çekim gibi beş çekim modelini tanımlıyor ve bunların duyguları aktarma, anlatı tutarlılığı oluşturma ve yorumlayıcı yöne rehberlik etmedeki önemini inceliyor. Bulgular, özellikle sözlü olmayan iletişime öncelik veren filmlerde, izleyici algısını ve anlatıyı kavramayı şekillendirmede çekim türlerinin ve kamera konumunun önemini vurgulayarak sinematik söylemi analiz etmek için kapsamlı bir çerçeveye katkıda bulunuyor. Bu çalışma, görsel hikaye anlatımı stratejilerine ve alışılmamış görsel tarzların ortaya çıkardığı yorumlayıcı zorluklara ilişkin anlayışımızı geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores cinematic discourse by analyzing camera placement's impact on interpretation in four films by the Dardenne Brothers. Utilizing the Segmented Film Discourse Representation Structures (SFDRS) framework for multimodal film analysis, the research focuses on visual discourse and the interaction of film devices with interpretive processes. Film images influencing narrative and emotions were transcribed, categorized by shot types and camera positions, and analyzed using the SFDRS framework and Fields of Deictic Reference in Cinematic Discourse. The study identifies five shot patterns, such as Close-Up to Medium Shot and Long-Take Medium Shot, examining their significance in conveying emotions, establishing narrative coherence, and guiding interpretive direction. The findings contribute to a comprehensive framework for analyzing cinematic discourse, emphasizing the importance of shot types and camera positioning in shaping audience perception and narrative comprehension, particularly in films prioritizing non-verbal communication. The study enhances our understanding of visual storytelling strategies and the interpretive challenges posed by unconventional visual styles.