Internal and external dimensions of the foreign intervention: The case of Libya following the Arab Spring
Dış müdahalenin iç ve dış boyutu: Arap Baharı sonrası Libya örneği
  1. Tez No: 854650
  2. Yazar: ALI BIN NASR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, ayaklanma, dış müdahaleler, istikrarsızlık durumu, iç koşullar, iç savaş, civil war domestic, circumstances, foreign interventions, Libya, state of instability, Uprising
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tunus ve Mısır'dan farklı olarak Libya'daki ayaklanma daha şiddetliydi, bu da onu koruma sorumluluğu ilkesinin (sivilleri koruma bahanesiyle hedef devletin iradesine karşı askeri müdahale) ilk uygulaması için hedef devlet haline getirdi. Her ne kadar insani müdahale olarak adlandırılsa da, Kaddafi'nin öldürülmesi ve rejimin devrilmesiyle sonuçlanan sekiz ay süren iç savaştan oluşan insani felakete katılımdı. Bu, Libya'nın yaşadığı karmaşık ve devam eden istikrarsızlık durumunun başlangıç noktasıydı. Bu çalışmanın amacı, Libya'da ayaklanma sonrası ortaya çıkan temel faktörün (dış müdahaleler) istikrarsızlığın devam etmesindeki rolünü, iç koşullarla etkileşimini de göz ardı etmeden araştırmaktır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır: birincisi, dış müdahalelerin tanımları, meşruiyetleri veya uluslararası hukukun bunlara ilişkin konumu gibi çalışmanın hedeflerine ulaşmak için gerekli teorik bilgiyi sağlayan teorik çerçeve. Ayrıca, Libya'ya müdahale eden ülkelerin dış politika saiklerinin yanı sıra, müdahalecileri cezbeden iç koşulları (Müdahale ortamı) ve dış müdahalelerin rolünü ve bunların iç savaşların süresi üzerindeki etkisini de inceliyor. İkinci bölüm, Libya'da son on yılda yaşanan dört büyük olayda iç ve dış tarafların nasıl etkileşimde bulunduğuna odaklanan örnek olay incelemesi olacaktır. Son olarak, son bölüm, dış müdahaleciler ile yerli taraflar arasındaki son on yıldaki etkileşimlerin analitik bir anlayışını sunuyor; bu, müdahaleci tarafların Libya'nın iç işlerine müdahale etmek için siyasi bölünme ve güvenlik zayıflığı gibi iç koşullardan nasıl yararlandığını gösteriyor. Anayasal yolun engellenmesi, geçiş sürecinin uzamasının ve istikrarsızlık halinin devam etmesinin temel nedenidir.
Özet (Çeviri)
Unlike Tunisia and Egypt, the uprising in Libya was more violent, which made it the target state for the first application of the principle of responsibility to protect (military intervention against the will of the targeted state under the pretext of protecting civilians). Although it was called a humanitarian intervention, it was participation in humanitarian disaster consisted eight months of civil war that ended with the killing of Gaddafi and the overthrow of the regime. This was the starting point of a complex and continuing state of instability which Libya is suffering from. The aim of this study is to investigates the role of the major factor in Libya after the uprising (external interventions) in prolonging the state of instability without neglecting its interaction with the domestic circumstances. This study includes three chapters: first, the theoretical framework that provides the theoretical knowledge required to achieve the objectives of the study, such as the definitions of the external interventions, the position of international law on them (their legitimacy). It also examines the internal circumstances that attract the interveners (Interventional environment), in addition to the foreign policy motives of the countries intervening in Libya, and the role of external interventions and their impact on the duration of civil wars. Second chapter will be the case study that concentrate on how internal and foreign parties interacted throughout Libya's four major events over the previous decade. Finally, the last chapter provides an analytical understanding of the interactions between the external interveners and the domestic parties through the past decade, which shows how the intervening parties exploited internal conditions such as political division and security weakness to interfere in the internal affairs of Libya and obstruct the constitutional path, to be the main reason for prolonging the transitional process and continuing the state of instability.