Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde oyunlaştırmanın etkilerine ilişkin görüşleri
Primary school teachers' views on the effects of gamification in teaching mathematics
  1. Tez No: 854655
  2. Yazar: NESLİHAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ARİF BOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gamification, Mathematics education, Primary school mathematics, Opinions of classroom teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Son yıllarda yaşamın birçok alanında kullanılan oyunlaştırma eğitim ortamlarında da kullanılmaktadır. Eğitim öğretim ortamlarında kullanılan oyunlaştırmadaki temel amaç, oyunu fark ettirmeden bir sistem içine entegre ederek, öğrencilerin davranışlarındaki değişikliği gözlemlemektir. Araştırmalar, öğretme öğrenme ortamlarında uygulanan oyunlaştırma sayesinde öğrencilerin derse karşı tutum, motivasyon ve performansları geliştirilerek, kalıcı öğrenmeye katkı sağladığını vurgulamaktadır. Oyunlaştırmanın kullanıldığı disiplinlerden biri matematik dersidir. Araştırmalar, matematik öğretiminde oyunlaştırmanın soyut kavramların somut ve eğlenceli bir bağlamda öğrenilmesine olanak sağlayabileceğine, öğrencilerin problem çözme becerilerini güçlendiğine, öğrencilere hatalardan korkmadan öğrenme fırsatı verebileceğine işaret etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde oyunlaştırma kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan“tekli durum deseni”kullanılmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan oyunlaştırma eğitimleri almış, oyunlaştırılmış ders planı tasarımını yapabilen, sınıflarında bu yöntemi uygulayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip 11 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak çıkan sonuçların başında öğretmenlerin oyunlaştırma ile bazı kurum ve kuruluşlar aracılığı ile veya seminer, konferans, atölye çalışmaları gibi bilimsel toplantılarda tanışmış olmalarıdır. Öğretmenlerin farklı yollarla oyunlaştırma ile tanışmalarının altında yatan sebeplerin de genellikle mesleki gelişim ve yenilikçi öğretme yaklaşım ve yöntemleri olduğu görülmektedir. Araştırmada elde edilen bir diğer sonuç ise oyunlaştırmanın çok boyutlu olarak öğrenciye, öğretmene ve öğretme öğrenme sürecine matematik dersi bağlamında kazandırdıkları olmuştur. Oyunlaştırmanın öğrencilerin matematik dersine karşı ilgi, istek ve motivasyonları ile derse katılımlarının arttığı, derse karşı olumlu tutumlar geliştirdikleri, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme, sosyal ve duygusal beceriler gibi 21. yy. olarak adlandırılan becerilerinin gelişimine katkı sağladığı sonuçları ortaya çıkmıştır. Araştırma matematik öğretiminde oyunlaştırma kullanımının getirdiği avantajların yanı sıra yöntemin dezavantajları ve zorluklarına dikkat çekmektedir. Son olarak oyunlaştırmanın gelecekteki durumu ve yaygınlaşmasına yönelik öğretmenlerin görüş ve önerileri ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler : Oyunlaştırma, Matematik öğretimi, İlkokul matematik dersi, Sınıf öğretmeni görüşleri.
Özet (Çeviri)
In recent years, gamification, widely employed across various facets of life, has found its application in educational environments. The primary aim of gamification in educational settings is to seamlessly integrate games into a system, observing changes in students' behaviors without them realizing. Research underscores that gamification implemented in teaching and learning environments enhances students' attitudes, motivation, and performance, contributing to sustained and meaningful learning. One of the disciplines where gamification has been notably employed is mathematics education. Studies indicate that gamification in mathematics instruction facilitates the concrete and enjoyable learning of abstract concepts, strengthens problem-solving skills, and provides students with opportunities to learn without fear of making mistakes. This research focuses on determining the perspectives of primary school teachers regarding the use of gamification in mathematics instruction. The study employs a qualitative research method known as the“single-case design.”Eleven primary school teachers, equipped with the knowledge and experience to design gamified lesson plans and apply this method in their classrooms, participated in the study. Data were collected through semi-structured interview forms and analyzed using content analysis. One prominent finding is that teachers were introduced to gamification through various means, including institutions, seminars, conferences, and workshops, indicating a diverse exposure to gamification approaches. The underlying reasons for teachers' exposure primarily revolved around professional development and innovative teaching approaches and methods. Another significant result of the research highlights the multidimensional contributions of gamification to students, teachers, and the teaching-learning process within the context of mathematics education. Gamification was found to enhance students' interest, willingness, and motivation in mathematics classes, fostering positive attitudes and contributing to the development of 21st-century skills such as critical thinking, creative thinking, problem-solving, and social and emotional skills. In addition to outlining the advantages of using gamification in mathematics instruction, the research draws attention to the method's disadvantages and challenges. Finally, the study explores teachers' views and suggestions on the future status and widespread adoption of gamification.