Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinlikleri ve hazırlama durumlarının incelenmesi
Investigation of classroom teachers' competency in using Web 2.0 tools in mathematics teaching and their preparation
  1. Tez No: 907495
  2. Yazar: EMİRE DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 Araçları, Matematik Öğretimi, Materyal, Sınıf Öğretmeni, Web 2.0 Tools, Mathematics Teaching, Material, Classroom Teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde Web 2.0 araçlarını kullanma ve hazırlama durumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmada, nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desen tercih edilmiştir. Nicel veriler, Çelik (2021) tarafından geliştirilen“Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği”ölçeği ile elde edilmiştir. Nitel veriler ise, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formundan sağlanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinde görev yapan 226 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Nitel çalışma grubunda ise 12 sınıf öğretmeni yer almaktadır. Nicel veriler t-testi ve ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Nicel veriler incelendiğinde, yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve alınan hizmet içi eğitimler gibi değişkenler doğrultusunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Nitel analiz sonuçlarına göre, öğretmenlerin tamamının Web 2.0 araçlarını kullandığı, ancak sadece yüksek ve orta düzeyde Web 2.0 aracı kullanma yetkinliğine sahip öğretmenlerin matematik öğretiminde materyal hazırlayabildiği belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin tamamı, Web 2.0 araçlarının matematik öğretiminde kullanımının faydalı olduğuna ve dersin her aşamasında kullanılmasının yararlı olduğuna ilişkin görüş bildirmişlerdir. Düşük düzeyde Web 2.0 kullanma yetkinliğine sahip öğretmenler ise, geleneksel yöntemlerle anlatılan derslerin ön hazırlık gerektirmemesi ve sınıf yönetimi açısından daha kolay olması nedeniyle bu yöntemleri tercih ettiklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine classroom teachers' use and preparation of Web 2.0 tools in mathematics teaching in terms of various variables. In the research, explanatory sequential design was preferred among mixed method designs in which quantitative and qualitative data were used together. Quantitative data was obtained with the“Competency in Using Web 2.0 Tools”scale developed by Çelik (2021). Qualitative data was obtained from the semi-structured interview form used by the researcher. The study group of the quantitative data of the research consists of 226 classroom teachers working in Erzurum in the 2023-2024 academic year. There are 12 classroom teachers in the qualitative study group. Quantitative data were analyzed by t-test and ANOVA test. Qualitative data were evaluated using the content analysis method. When the quantitative data were examined, significant differences were found in terms of variables such as age, gender, professional seniority, education level and in-service training received. According to the results of the qualitative analysis, it was determined that all teachers used Web 2.0 tools, but only teachers with high and medium level competence in using Web 2.0 tools were able to prepare materials in mathematics teaching. In addition, all of the teachers expressed their opinion that the use of Web 2.0 tools in mathematics teaching is beneficial and that it is useful to use them at every stage of the course. Teachers with a low level of Web 2.0 proficiency stated that they preferred these methods because the lessons taught using traditional methods do not require preliminary preparation and are easier in terms of classroom management.