Scaling-up mental health interventions for Syrian refugees in Türkiye: A qualitative study
Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik ruh sağlığı müdahalelerinin yaygınlaştırılması: Niteliksel bir çalışma
  1. Tez No: 854658
  2. Yazar: ZEYNEP İLKKURŞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CEREN ACARTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteciler, Yaygınlaştırma, Ruh Sağlığı Açığı, Ruh Sağlığı Müdahaleleri, Niteliksel Araştırma, Refugees, Scaling-up, Mental Health Gap, Mental Health Interventions, Qualitative Research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünyada savaş, çatışma ve insan hakları ihlalleri nedeniyle zorla yerinden edilen 100 milyona yakın insan bulunmaktadır. Suriye'de çatışmaların başlamasının üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen bu çatışma nedeniyle yaşanan zorunlu yerinden edilmeler hâlâ dünyanın en büyük krizlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Suriyeli mülteciler, göç öncesinde, göç sırasında ve sonrasında yaşadıkları travmatik olaylar nedeniyle ruh sağlığı sorunları yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Yaklaşık 3,4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin sağlık sistemi yetersiz kalmaktadır. Ülkedeki ruh sağlığı ihtiyacı ile ülkenin sahip olduğu kaynaklar arasında ruh sağlığı açığı olarak adlandırılan bir açık bulunmaktadır. Mültecilerin refahının iyileştirilmesi için bu açığı kapatmak amacıyla ruh sağlığı müdahalelerinin yaygınlaştırılması tavsiye edilmektedir. Sorun Yönetimi ve Fazlası (PM+), Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen yaygınlaştırılabilir bir ruh sağlığı müdahalesidir. Önceki çalışmalar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yaygınlaştırma sürecini etkileyen faktörleri, engellerini ve kolaylaştırıcılarını araştırmıştır. Ancak bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de ruh sağlığına yönelik kısa müdahalelerin yaygınlaştırılmasına yönelik niteliksel bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle mevcut çalışma, Suriyeli mültecilerin ruh sağlığı hizmetlerine erişiminin artırılması sürecine rehberlik etmek hedefiyle PM+'nın Türkiye'de yaygınlaştırılması potansiyeli hakkında derinlemesine bilgi edinmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kilit bilgi kaynakları, PM+ kolaylaştırıcıları ve daha önce PM+ müdahalesini almış olan yararlanıcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, PM+'nın yaygınlaştırılmasına ihtiyaç olduğunu ancak yaygınlaştırma sırasında dikkate alınması gereken kolaylaştırıcıların ve engellerin de bulunduğunu göstermiştir. Bulgular aynı zamanda bu sürece rehberlik edebilecek önerilere de yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
Around the world, there are nearly 100 million people who are forcibly displaced due to war, conflict, and human rights violations. Although it has been 13 years since the conflict in Syria started, the displacement that occurred due to this conflict is still considered one of the major crises in the world. Syrian refugees are at risk of developing mental health problems due to the traumatic events they experienced pre-, during and post-migration. Türkiye's health system is overburdened as a country that hosts around 3.4 million Syrian refugees. There exists a gap between the mental health needs in the country and the resources it has, which is called the mental health gap. Scaling-up mental health interventions with the aim of narrowing this gap is recommended to improve the well-being of refugees. Problem Management Plus (PM+) is a scalable mental health intervention that was developed by the World Health Organization. Previous studies investigated the factors affecting the scaling-up process and the barriers and facilitators of scaling-up, especially in low- and middle-income countries. However, to our knowledge, no qualitative studies have been conducted on scaling up brief mental health interventions in Türkiye. Therefore, the current study was conducted to acquire in-depth information about a potential scaling-up of PM+ in Türkiye to guide the process of increasing Syrian refugees' access to mental health services. Semi-structured interviews were conducted with key informants, PM+ facilitators, and beneficiaries who previously received the PM+ intervention. The results showed that there was a need for PM+ to be scaled-up but there were also facilitators and barriers that should be considered during scaling-up. The findings also included recommendations that may guide this process.