Japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix japonica) büyüme eğrilerinin genetik analizi
Genetic analysis of growth curve parameters in Japanese quail (coturnix coturnix japonica)
- Tez No: 85466
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURAHMAN TOZLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını, büyüme eğrisi, Gompertz modeli, genetik, Japanese quail, growth curve, Gompertz model, genetics. 11
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi JAPON BILDIRCINLARINDA (Coturnix coturnixjaponica) BÜYÜME EĞRİLERİNİN GENETİK ANALİZİ İsmail KESKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA 1999, 33 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Doç. Dr. Saim BOZTEPE Yrd. Doç. Dr. Aşır GENÇ Bu çalışma, bıldırcınlarda büyüme eğrilerini belirlemek, doğrusal olmayan büyüme modellerinden Gompertz modelinin bıldırcın verilerine uyumunu karşılaştırmak, büyüme eğrisi parametrelerini ve bu parametreler arasındaki genetik ve fenotipik korelasyonları tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Büyüme eğrisi parametreleri (W, fi ve y) tüm sürü için sırasıyla 198.37±1.0220, 4.195±0.0204 ve 0.0813±0.0004 olarak tespit edilmiştir. Yaşa bağlı olarak canlı ağırlıkların değişimini büyüme eğrisi parametreleri ile özetleyen Gompertz modeli, bıldırcın verilerine oldukça iyi uyum göstermiştir. Determinasyon katsayıları erkek, dişi ve tüm sürü için sırasıyla; % 99.86, % 99.70 ve % 99.81 olarak bulunmuştur. Büyüme eğrisi parametreleri için genel olarak orta ve yüksek kalıtım dereceleri tahmin edilmiştir. Bunun yanında büyüme eğrisi parametreleri ve eğri parametreleriyle muhtelif yaşlardaki canlı ağırlıklar arasında genel olarak yüksek fenotipik ve genetik korelasyonlar tespit edilmiştir. Sonuçlar, büyüme eğrisi parametrelerinin Japon bıldırcınlarında canlı ağırlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarda seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GENETIC ANALYSIS OF GROWTH CURVE PARAMETERS IN JAPANESE QUAIL (Coturnix coturnixjaponica) Ismail KESKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science SupervisonAsis. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA 1999, 33 Page Jury: Asis. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Asst. Prof. Dr. Saim Boztepe Asis. Prof. Dr. Aşır GENÇ This study, was conducted to determine heritabilities of growth curve parameters and phenotypic and genetic correlations between growth curve parameters and between growth curve parameters and live weights at different ages. Growth curve parameters (W, fi ve y) for Gompertz model were found 198.37±1.0220, 4.195±0.0204 and 0.0813±0.0004, respectively. Gompertz model determined to weight data. Determination coefficient were found 99.70 % for male, 99.86 % for female and 99.81 % for all animals. Heritability estimations were found high and medium level for growth curve parameters. Also found high genetic relationship between W parameter and weight data. The results indicates that growth curve parameters can be used as selection criteria to improve growth of Japanese quail.