Konya'da bulunan kumların kirliliklerinin incelenmesi, ince maddeler yönünden optimumun kum kirliliklerinin bulunması
The Investigation of contamination of sand, used in Konya and determination of optimum sand contamination based on the finer materials
- Tez No: 85465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sand contamination, harmfull materials, thin materials n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DA BULUNAN KUMLARIN KİRLİLİKLERİNİN İNCELENMESİ, İNCE MADDELER YÖNÜNDEN OPTİMUM KUM KİRLİLİKLERİNİN BULUNMASI Fatih Kürşat FIRAT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Hicran AÇEKEL 1999,76 Sayfa Jüri : Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Hicran AÇTKEL Yrd.Doç. Dr. Rıfat SEZER Bu çalışmada, Konya'da yaygın olarak kullanılan Sarıcalar, Eğribayat ve Göçü kumlarının kirlilikleri tespit edilmiştir. Kirlilik kavramının içerisine organik maddeler, hafif maddeler, sülfatlar ve ince maddeler dahil edilmiştir. Organik maddeler yönünden kirlilik tespitinde, kumlarda organik maddeye rastlanmamıştır. Sülfatlar yönünden kirlilik tespitinde ise Sarıcalar kumunda sınır değerden çok yüksek miktarda sülfat bulunmuştur. Hafif maddeler yönünden kum kirliliğinin tespitinde, Göçü kumunun diğerlerinden fazla fakat sınır değerin altında kirliliğe sahip olduğu görülmüştür. İnce maddeler yönünden kum kirliliğinin tespitinde ve optimum kum kirliliğinin bulunmasında ES (Eşdeğer kum) yöntemi kullanılmıştır. Optimum kum kirliliği bulunurken beton basınç mukavemeti esas alınmış ve 15x15x15 cm boyutlarında küp numuneler üretilmiştir. Her kum için 9 değişik ES değerine sahip bir seri oluşturulmuş ve her ES değeri İçin 3 numune hazırlanmıştır. Toplam 81 adet numune üretilmiş ve 28 gün sonra kırılmıştır. Bu deneylerden elde edilen sonuçlara göre, Sarıcalar kumunun optimum ES değeri 79, Eğribayat kumunun optimum ES değeri 84, Göçü kumunun optimum ES değeri 87 olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kum kirliliği, zararlı maddeler, ince maddeler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGETION OF CONTAMINATION OF SAND, USED IN KONYA AND DETERMINETION OF OPTIMUM SAND CONTAMINATION BASED ON THE FINER MATERIALS Fatih Kürşat FIRAT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciens Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Hicran AÇIKEL 1999, 76 Page Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist. Prof. Hicran AÇIKEL. Assist. Prof. Rıfat SEZER In this study, the contamination of Sarıcalar, Eğribayat and Göçü Sands, Which are used wide spread in Konya, are determined. In here contamination means the content of organic materials, light materials, sulfates and thin materials in Sand. The sands investigeted were found to be free of organic materials. The Sarıcalar sand were over the limit in sulfate content. Light materials content was high in Göçü sand when compared with others but not over the limit. ES (Equivalent sand) methot has been used to determine the thin materials contents in sand. 15x15x15 cm cubic samples has been prepared to find out the optimum sand contamination, based on the thin materials. For each sand, a serie has been established having 9 different ES value and 3 samples were cast. Total 81 samples were cast and they were tested after 28 days. According to results obtained the optimum ES values for each sand investigated are on follows. Sarıcalar 79, Eğribayat 84, Göçü 87.