نظم الحكم و الإدارة في شمال الجزيرة الفراتية الدولة المروانية إنموذجاً (380هـ - 478هـ/ 990م-1086م)
Mezopotamya'nın kuzeyindeki yönetim ve idare sistemine model olarak Mervani Devleti (380-478 HJ/990-1086M) / The governance and administration systems in Mesopotamia the Marwanid State as a model (380-478 /990-1086)
  1. Tez No: 854669
  2. Yazar: BEHEŞTİ GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NARJES KADRO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezepotamya'nın kuzeyi, Mervani Devleti, Meyyafarikin, Emir, Northern Mesopotamia, Marwanid State, Myaferqin, Prince
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, Fırat Nehri'nin kuzeyinde hüküm süren Mervanî ailesini tanımlamayı, kökenlerini ve doğum yerlerini açıklamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, Fırat Yarımadası bölgesi ve Bağdat'taki Abbasi Halifeliğinin yaşadığı dönemde, bölgenin kuzeyinde bulunan önemli şehirlerden biri olan Meyyafarikin'de, Amed'den sonra en belirgin şehirlerden biri olan Mervanî emirliğinin oluşumunu hazırlayan siyasi koşulları açıklamaya yönelik bir çalışmadır. Bununla birlikte, araştırma Mervanî devletinin kuruluşuna zemin hazırlayan en önemli etkenleri, refahın nedenlerini öne çıkarmayı ve liderlerini tanıtmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın bir diğer amacı, Mervanî'lerin siyasi yönetim sistemini, emirlik düzenini, prenslerin haklarını, tahta geçiş sürecini, yazılı belgeleri, atama törenlerini, Emirlerin unvanlarını ve veliaht Emirin atanmasını incelemektir. Bunun yanı sıra, bakanlığın rolünün önemi ve devletin gelişimi ile gerilemesinde bakanların rolü üzerine yapılan araştırmaları içermektedir. Ek olarak, çalışma Mervanî'lerin yargı gibi idari sistemlerini tanıtmayı hedeflemektedir. Şahitler ve noterler gibi sistemlerle ilişkili olanlar ile vakıf, hisbah ve polis yönetimi gibi devlet işlerini düzenlemek için benimsenen önemli pozisyonları da içermektedir. Son olarak, bu çalışmanın bir hedefi de Mervanî devletinin en önemli şehirlerini tanıtmaktır. Araştırmacı, hedeflenen sonuçlara ulaşmak amacıyla çalışma konusundaki temel kaynakları ve önemli referansları içeren tarihsel yöntemi kullandı. Ayrıca, açıklayıcı ve analitik yaklaşımı benimseyerek tarihsel olayları tanımlayıp analiz etti. Bu bağlamda, araştırma, giriş, altı bölüm, bir sonuç, içindekiler tablosu, haritalar, resimler, yazıtlar ve çalışma konusuyla ilgili belgeleri içeren bir ek ile yapılandırıldı. Ayrıca kaynaklar ve referanslar listesi mevcuttur. İlk bölümde, araştırmacı, Mervani Devleti'nin kuruluşuna zemin hazırlayan siyasi koşullara odaklandı ve Abbasi Devleti'nin zayıflığı ve sebepleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca, hilafetin merkezi olan Bağdat'tan bağımsız devletlerin ortaya çıkışını ele aldı. Araştırmacı, Mervani Devleti'nin kuruluşundan önce Fırat Nehri'nin kuzeyindeki siyasi ve askeri durumları inceledi. İkinci bölümde, Mervani devletinin kuruluşu, Mervani soyundan gelen prenslerin biyografileri ve her prensin dönemindeki devletin yaşamı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, siyasi sistemlere odaklanılmış olup bu bölümde emirlik, veliaht, prenslik, atama yöntemleri ve Mervani prenslerinin en önemli nişanları ele alınmıştır. Araştırmacı, Mervani Devleti'ndeki bakanlık pozisyonunun önemi nedeniyle bu konuyu ayrı bir bölümde ele almayı tercih etmiş ve her bakanın biyografisini ve devletteki en önemli katkılarını detaylı bir şekilde dördüncü bölümde sunmuştur. Beşinci bölümde, Mervani Devleti'nin yargı sistemleri incelenmiş, yargının şekli ve en önemli yargıçları ile noterler, tanıklar ve mahkemelerin yönetimi açıklanmıştır. Ayrıca, kadıların yönetiminde görevlendirilen vakıflar, İslam tarihinde yargıya yardımcı olan hisbah ve polisin rolü de bu bölümde ele alınmıştır. Altıncı bölümde, değerlendirme ve tahsilat dairesi, posta ve inşaat dairesi gibi önemli devlet dairelerine odaklanılmış ve ülkenin en önemli şehirleri olan Amed, Nusaybin, Cezire İbn Ömer, Bitlis gibi yerler tanıtılmıştır çünkü bu şehirler Mervani Devleti'nin coğrafi çerçevesini oluşturmuştur. Araştırmanın ulaştığı en önemli sonuçlar: Mervani devletinin yöneticileri, İslam devletini rahatsız eden çatışmalardan uzakta, neredeyse bir yüzyıl boyunca devletlerinin varlığını korumalarını sağlayan siyasi becerileriyle öne çıkıyorlardı. Hem Emir Nasr el-Devle hem de onun halefi Emir Nizameddin, devletin en önde gelen ve en uzun süre iktidarda kalan şehzadeleri arasındaydı ve onların otoritesi altında devlet, kalkınma ve refahın zirvesine ulaştı. Mervani şehzadeleri, şehzade hazinesinin yanı sıra kendi adına mühür, hükümdar mührü, hutbe ve madeni para gibi bir dizi nişana da sahipti. Ayrıca onlara Abbasi ve Fatımi tarafından verilen unvanlar da vardı. Emir, Rum Kralı'ndan Doğu Sulh Hakimi unvanını alırken, Şehzade Nizameddin'e ise Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından Şehzadeler Sultanı unvanı verildi. Mervani devletinde bakanlık sistemi Nasr al-Dawla'nın yönetimi altında başladı ve Mervani devletinin ilk bakanı Khawaja Ebu'l-Kasım el-İsfahani idi, daha önce vekilin yerini ise vekil almıştı. Şeyh Mem ve oğlu Şerva, iki Emir Ebu Ali elHasan ve Saeed Mumehd el-Dawla'nın emrinde meclis üyeleriydi. Mervanîlerin bakanları hem Bakan Ebu el-Kasım el-Mağribi hem de Bakan Fakhr el-Dawla İbn Cahir en tehlikeli ve en önde gelenler arasındaydı. Yargı, devletin en önemli kurumlarından biriydi ve şehzadeler, fıkıh ve iyi ahlaka sahip yetkin adamların bu görevi üstlenmesini istiyorlardı. En önde gelen Mervani kadıların arasında Yargıç Elnessevi Ebu Seleme el-Maliki, Yargıç Ebu Mansur Şazan el-Tusi ve Yargıç Ebu Bekir Muhammed bin Sadaqa da vardı. Prensler bağış departmanına dikkat etti ve devletin istikrarı ve zenginliği bağışlara yansıdı. Mayyafariqin'de Bimaristan'ın inşası, su kuvvetlerinin şehirlere genişletilmesi ve inşaat gibi hizmet projelerinde kullanılan büyük fonlar vardı. Emir Nasr al-Dawla ayrıca fakirlere ve kaleleri koruyan askerlere yardım amacıyla yüksek rakımlı köyler bağışladı. Mervani devleti, Abbasi ve Fatımi devletlerinde olduğu gibi, devlet işlerini düzenleyen bir grup makama sahipti. Mervani devleti güçlü, son derece etkili bir düzenli orduya sahipti, katıldığı ve galip geldiği birçok savaşta değerini kanıtlamış, aynı zamanda devletin sınırlarını koruyup hırslılara karşı güçlü bir caydırıcı oluşturabilmişti. Mervani devleti diğer dinlere mensup insanlara da açıktı ve hatta onları nezaret, vakıf ve makamlar gibi önemli idari makamlara atadı.
Özet (Çeviri)
The study aims to introduce the Marwanid family that ruled in northern Mesopotamia, highlighting their lineage and original homeland. Additionally, it seeks to uncover the political circumstances in Mesopotamia and the Abbasid Caliphate in Baghdad, leading to the establishment of the Marwanid Emirate in Myaferqin, a significant city in northern Mesopotamia. Furthermore, the study aims to emphasize the factors contributing to the establishment of the Marwanid state, explore its prosperity, introduce its leaders, and investigate the political governance system among the Marwanids, including the Emirate system , the prince's decrees , the process of installing the princes of the state, the writers and the chamberlains , the appointment ceremonies, the titles of the princes, the appointment of the crown prince, and also the statement of the importance of the ministry's position, and research on the role of ministers in the development and deterioration of the state, in addition to the above, the study seeks to introduce the administrative systems of the Marwanids, such as the judicial system and what is attached to it, such as witnesses and aduls, as well as the management of the endowment, the hisba and the police, and the most important bureaus adopted by the state to organize the affairs of the state, Finally, one of its objectives is to introduce the most important cities of the Marwanis State . The researcher followed a historical methodology, relying on primary sources and key references, utilizing a descriptive-analytical approach. The research is structured into an introduction, six chapters, a conclusion, a table of contents, and an appendix containing maps, images, inscriptions, and documents related to the study topic. The chapters cover various aspects, including political circumstances, the rise of the Marwanid state, political systems, ministerial roles, judicial systems, and important state departments, concluding with a focus on major cities of the Marwanid state. Key Findings: Marwanid rulers demonstrated political astuteness, preserving their state for over a century amidst Islamic state conflicts . Princes Nasr al-Dawla and his successor prince Nizam al-Din were prominent, leading the state to peak development and prosperity. Marwanid princes had distinctive symbols such as the Ring, Takht Al-Hukm, Al-Khutba ,Al-Sakkat in his name, as well as the Amiri Treasury, as well as their titles given to them by the Abbasids and Fatimids Caliphas, Prince Momahed Aldawla received the title of Majstrus of the East from the King of the Roma, and Prince Nizamuddin was titled Sultan Al-Omaraa by the Seljuki minister Nizam Al-Mulk. The ministry system started in the Marwani State under the rule of Naser AlDawla and Al-Khawaja Abu Qasim Al-Isfahani was the first Minister in the Marwani State, whereas previously it was the chamberlain Who played the role of the prince and both Sheikh Mem and his son Shwarwa were chamberlains at Princes abu Ali alHassan and saaed Mumehed Al-Dawla, and both Ministers Aboul Qasim Almagribi and Fakher Al-Dawla Ibn Juhair were the most significant ministers of Marwanis. The judiciary was one of the most important institutions of the State and the princes were keen to take this place by the competent men of a good biography. Among the most prominent judges of Marwanis were Al Niswi judge, Abu Salma al-Maliki, Judge Abu Mansour Shathan altusi, and the judge Abu Baker Muhammad bin Sadqa. The princes paid attention to the Endorment department, the stability of the state was reflected in welth on it. It had considerable funds used in service projects such as the construction of Bimaristan in Miafarkin, the construction of water channels into cities and the construction of bridges. The Marwanid State owned a series of departments governing the State's affairs, as was the case in the Abbasid and Fatimid States. The Marwan State had a strong, highly efficient, systemic army that has proven its worth in many battles it has fought and emerged with victory. It has also been able to protect the States borders and has formed a strong deterrent in the face of aspirants. The Marwanid State had been open to the people of other religions so that it appointed them to important administrative positions such as the Ministry, the Waqf and the Duwain.