التمويل الإسلامي الأصغر وأثره في التمكين الاقتصادي للمجتمعات المتضررة من الحروب: سوريا نموذجاً
İslami mikrofinansın savaştan etkilenen toplulukları ekonomik olarak güçlendirmedeki etkisi: Bir model olarak Suriye / Islamic microfinance and its impact on economic empowerment of war-affected communities: Syria as a model
- Tez No: 854670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDALRAHMAN M. I. MIGDAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Mikrofinans, İslami finans, Ekonomik güçlendirme, Savaş bölgeleri, Suriye, Microfinance, Islamic finance, Economic strengthening, War regions, Syria
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada mikrofinans, türleri ve uygulamaları ile bu uygulamaların savaştan etkilenen topluluklar üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Genel olarak bölge üzerindeki ekonomik etkiye ek olarak, Kuzeybatı Suriye incelenerek bireylerin ve ailelerin savaşın etkilerinden ekonomik olarak kurtulmalarını sağlamada mikrofinansın rolü değerlendirilmiştir. Araştırma, güvenlik, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık ışığında mikrofinansın uygunluğunu gözden geçirmekte olup, mikrofinans kavramını, türlerini ve İslami finansman kriterlerini açıklamayı amaçlamaktadır. Ek olarak ekonomik güçlendirme tanımlanmış olup savaş bölgelerindeki ekonomik sorunun karakterizasyonu ile mikrofinansın bu bölgelerde ekonomik güçlendirmeyi sağlamadaki rolü de incelenmiştir. Çalışmada ayrıca mikrofinans programlarının karşılaştığı engeller ve bu engellerin bazılarının ele alınmasında İslami finans standartlarının önemi vurgulanmaktadır. Araştırmacı çalışmada betimsel analitik yöntemi kullanarak, mikrofinansın gerçekliğini anlamak ve mevcut deneyimleri tespit etmek, bu deneyimlerin amaçlarına ulaşma durumunu tespit etmek ve karşılaşılan sorunlar ile nedenleri hakkında bilgi edinmek için araştırma alanında bulunan kişi ve kuruluşlara bir anket yapmıştır. Çalışma sonucunda, yerel kuruluşlar ve yönetimler düzeyinde mali destek ve iyi organizasyon sağlanması, yerel toplum bileşenlerinin bu sektörün başarısı için bir araya gelmesi ve bunları düzenleyen yasaların çıkarılması ile mikrofinansın savaştan etkilenen toplulukları güçlendirmeye katkı sağlayacağı anlaşılmıştır. Son olarak, bu sektörün yönetişim işlevlerini yerine getirmek, İslami şeriat kurallarına uygun olarak bölgede onu yöneten standartları ve temelleri belirlemek ve bölgedeki İslami mikrofinans formüllerini etkinleştirmek için mikrofinans adına bir kamu kurumu kurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates microfinance, its types, its applications, and the effect of these applications on war-affected communities. In addition to the general economic effect in the area, northwestern Syrian region was analyzed for the role of microfinance in enabling individuals and families to recover economically from the effects of war. The research reviews the suitability of microfinance considering security, social, and economic instability and aims to explain to explain the concept of microfinance, its types, and the İslamic financing criteria. Additionally, economic strengthening has been defined, economic problems in war regions have been characterized and the role of microfinance in establishing economic strengthening in these regions was evaluated. The obstacles faced by microfinance programs and the importance of Islamic finance standards in handling these obstacles has been emphasized. The researcher has used descriptive analytical method to conduct a survey on individuals and organizations in the field of research to understand the reality of microfinance, determine current experiences and whether the goals of these experiences have been achieved, and gather information on problems faced with their causes. The result of the study indicates that microfinance will contribute to strengthening the war-affected communities through providing financial support and good organization at the level of local institutions and administrations, the unity of local community components for the success of this sector, and the enactment of laws regulating them. Finally, it is recommended to establish a public institution in the name of microfinance to fulfill the governance functions of this sector, to determine the standards and foundations governing it in the region in accordance with Islamic sharia rules, and to enable Islamic microfinance formulas in the region.