شرح بانت سعاد للمؤلف إبراهيم بن حيدر الكردي المتوفى (1151هجري) دراسةً وتحقيقًا
İbrâhim b. Haydar Ahmed el-Kürdi (1151 hicri)'ye âit Bânet Süâd şerhi dirâse ve tahkik / Explanation of Bant Souad by the Ibrahim al-Kurdi, who died in 1151 AH, study and investigation
- Tez No: 854708
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMED TAHA WAHBA RADWAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tahkik, İbrahim B. Haydar, El-Kürdî, Bânet Süâd, Övgü, investigation, Ibrahim bin Haider, Al-Kurdi, Bant Souad, praise
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma İbrahim B. Haydar El-Kürdî'nin Bânet Süâd kasidesine ilişkin açıklamasının tahkik edilmesini konu almaktadır. Bu, büyük sahabe Kâ'b b. Züheyr'in, Resûlullah (s.a.v.)'ı övdüğü ünlü bir kasidedir. Öneminden dolayı zamanla aralarında yazar İbrahim B. Haydar El-Kürdî'nin de bulunduğu pek çok ulemâ tarafından şerh edilmiştir. Açıklamanın önemine ve kendi döneminde tanınmış bir ilim ailesine mensup olan müfessirin statüsüne rağmen, bu açıklamaya daha önce hiçbir ilmi araştırmayla ulaşılamamıştır. Bu sanatta şiirin genel kabul görmüş ilkelerine göre yazarın yaklaşımı bu kitapta daha önce ele alınmamıştır. Yazarın bilimsel duruşunu tespit etmek için tahkik edilmesi tamamlandıktan sonra araştırmanın en önemli hedeflerinden biri yazarın kitabını anlatırkenki yaklaşımını öğrenmektir. Araştırmacı, betimsel ve analitik yöntemi kullanarak yazının içerdiği bilgileri belgelemiş, yazarın bu bilgiyi açıklama yaklaşımını incelemiş, özelliklerini ve bu konuda nelere dikkat edildiğini açıklamıştır. Araştırmacının ulaştığı en dikkat çeken sonuçlardan biri yazarın tasavvuf ve tasavvuf ehline olan ilgisiydi. Şiir ve nesirdeki alıntılarının çoğu, Ömer B. El-Fârız, İbn Arabî ve El-Ârif El-Câmî gibi Sufi fikirlere ilişkin şerhlerinde ve doğrulanmış açıklamalarındaydı: Lezzetin Sırlarına Dair İlahi İlhamlar ve Celaleddin'in Risâletu'z-Zevrâ Açıklaması.
Özet (Çeviri)
This research deals with an investigation of Ibrahim bin Haider al-Kurdi's explanation of the poem (Bant Suad), which is a famous poem by the great companion of the Prophet (PBUH) Ka'b bin Zuhair in which he praises the Prophet (PBUH). Because of its importance, its explanation has been addressed by many scholars over time, including the author Ibrahim bin Haider al-Kurdi. Despite the importance of the explanation and the status of the commentator, who belongs to a well-known scientific family in his time, this explanation has not previously been scientifically investigated, according to the accepted principles in this art, and the author's approach in this book has not previously been studied. To determine his scientific standing, one of the most prominent goals of the research after completing the investigation is to learn about the author's approach to explain his book. Using the descriptive and analytical approach, the researcher documented the information contained in the manuscript, studied the author's approach to explain it, and explained its features and what is taken for it. One of the most prominent results that the research yielded was the author's interest in Sufism and its people. Most of his citations in poetry and prose in his explanations were from the ideas of Sufism, such as Omar ibn al-Farid, Ibn Arabi, and al-Arif al-Jami, and in his verified explanations: divine inspirations on the secrets of Zuqiyya and an explanation of the message of al-Zawra by Jalal al-Din.