Zirkonyum bariyer membranın yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu üzerine etkisinin histolojik ve histomorfometrik değerlendirilmesi
In vivo comparison of customized 3D zirconia barriers in guided bone regeneration: an experimental study
- Tez No: 854728
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kemik Rejenerasyonu, Kişiselleştirilmiş CAD/CAM ile Üretilmiş Membranlar, Titanyum, Zirkonyum, Bone Regeneration, Non-Resorbable Membranes, Customized CAD/CAMManufactured Membranes, Titanium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmamızın amacı, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu prosedürleri için üretilmiş özelleştirilmiş zirkonyum bariyer membranların erken ve geç iyileşme dönemlerinde kemik rejenerasyonuna etkisinin histolojik ve histomorfometrik olarak incelenmesidir. Çalışmada tibia kemiği üzerinde oluşturulacak defekte uygun digital modelleme ile üretilecek olan zirkonyum bariyer membranlar 3 boyutlu yazılım sistemi üzerinden defekte özel olarak tasarlanarak stl formatında CAD/CAM Software sistemine aktarılmıştır. Sonrasında zirkonyum disklere (1400 Mpa) (Aconia BSM- D98x16, HT+, Almanya) milleme ve sinterleme işlemleri uygulanmıştır. 6 adet koyunun her iki tibiasında 4'er adet 6mm genişliğinde 5mm derinliğinde defektler oluşturulmuştur. Defektlerin ön duvarı 'micro-saw' kemik testeresi ile kaldırılmıştır. Defektlere 1:1 oranında otojen greft partikülleri ile ksenogreft karıştırılarak yerleştirilmiştir. Defektler üzerine titanyum, titanyumla güçlendirilmiş d-PTFE ve zirkonyum bariyer membran yerleştirilmiştir. Bir grup kontrol amacıyla boş bırakılmıştır. 3 ve 6 haftalık iyileşme sürelerinin ardından alınan örneklerde yeni oluşan kemik, rezidüel greft miktarları ile doku yanıtı parametreleri değerlendirilmiştir. Erken dönemde zirkonyum bariyer membran grubunda oluşan yeni kemik miktarı ile titanyum ve d-PTFE grubunda oluşan yeni kemik miktarları arasından anlamlı derecede farklılık bulunamamıştır. Geç dönemde zirkonyum bariyer membran grubunda oluşan yeni kemik miktarı d-PTFE grubundan anlamlı derecede yüksektir. Titanyum bariyer membran grubu ile zirkonyum grubu arasında geç dönemde oluşan yeni kemik miktarında anlamlı düzeyde farklılık bulunamamıştır. 3. ve 6.haftalarda yeni oluşan kemik miktarı en düşük değerleri veren kontrol grubu olmuştur. Rezidüel greft miktarları her iki dönemde de kontrol grubu hariç diğer gruplarda farklılık göstermeksizin düşük seviyede ilerlemiştir. Hiçbir defektte nekroz ve yabancı cisim reaksiyonu gözlemlenmemiştir. YKR prosedürlerinde defekte özel üretilmiş zirkonyum membranlar ile başarılı sonuçlar alınabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of customized-3D zirconia barrier membranes, manufactured for guided bone regeneration procedures, on bone healing researched with histological and histomorphometric method. The zirconia barrier membranes will be produced with digital modeling suitable for the defect to be created on the tibia bone, were specially designed for the defect over the 3D software system and transferred to the… Software system in stl; a standard tessellation language format. Afterward, zirconia discs (1400 Mpa) (Aconia BSMD98x16, HT+, Germany) were milled and sintered. Four defects with 6mm width and 5mm depth were prepared on each tibia of six sheep. The anterior wall of the defects was removed with bone saw. Autogenous bone chips and xenograft were mixed at a ratio of 1:1 and grafted evenly. Titanium mesh membrane, titanium reinforced d-PTFE membrane and customized zirconia barrier membrane were placed on these defects. One defect was left empty as a control group. After 3 and 6 weeks of healing periods, preparates were obtained from each group after animals were sacrificed. New bone formation, amount of the remaining grafts and tissue response parameters were evaluated histologically and histomorphometrically. During the early period, there was no significant difference in the amount of new bone formed between the zirconium barrier membrane group and the titanium and dPTFE group. However, in the late period, the amount of new bone formed in the zirconium barrier membrane group was significantly higher than in the d-PTFE group. There was no significant difference in the amount of new bone formed in the late period between the titanium barrier membrane group and the zirconium group. The control group had the lowest values for newly formed bone at the third and sixth weeks. Residual graft amounts progressed at a low level in both periods, without any difference in the groups except for the control group. In addition, there was no observation of necrosis or foreign body reaction in any defect. Based on these findings, it was concluded that zirconium membranes produced specifically for the defect in GBR procedures can lead to successful results.