Ebeveyn tutumlarının okul öncesi 3-6 yaş grubu uyum ve davranış problemi yaşayan çocuklar üzerinde etkisi
The effect of the attitude of parents on kids of 3-6 yearsold with adjustment and behavioral problems
  1. Tez No: 854730
  2. Yazar: EMİNE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumları, okul öncesi dönem, davranış problemleri, Parental attitude, pre-school period, behavioral problems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, ebeveyn tutumlarının okul öncesi 3-6 yaş grubu uyum ve davranış problemi yaşayan çocuklar üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. İlişkisel tarama türünde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Antalya İli, Alanya ilçesinde devlet ve özel anaokullarına devam eden 3-6 yaş grubu uyum ve davranış problemi yaşayan çocukların 301 öğretmeni ve 301 ebeveynleri üzerinde yapılmıştır. Araştırmada ebeveyn tutumlarının çocukların davranışları üzerinde etkisi ''Demografik Bilgi Formu' 'Ebeveyn Tutum Ölçeği'' (ETÖ) ve“Okul Öncesi Davranış̧ Sorunları Tarama Ölçeği”(OÖDSTÖ) 'ne göre belirlenmiştir. Çocukların ve ebeveynlerin özelliklerine ilişkin bilgiler, araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Çalışma boyunca elde edilen veriler SPSS 29.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ebeveyn tutumlarıyla uyum ve davranış problemi yaşayan çocuklar arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Ebeveyn Tutum Ölçeği puanları arttıkça Okul Öncesi Davranış Sorunları Tarama Ölçeği puanları da artmaktadır. Bu kapsamda uyum ve davranış problemi olan çocukların ebeveynlerin tutumlarında artış görülmektedir. Ebeveyn Tutum Ölçeğinde ''Sosyo Ekonomik Durum'' bağımız değişkeninde farklılıklar görülmüştür. Yine 'Anne-Baba Yaşı'' bağımsız değişkeninde farklılıklar saptanmıştır. ''Anne ve Baba Eğitim Düzeyi'' bağımsız değişkenlerinde farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca ''Aile Medeni Durumu ''bağımsız değişkeninde de farklılıklar görülmüştür. Okul Öncesi Davranış Sorunları Tarama Ölçeğinde ''Soyo Ekonomik Durum'' bağımsız değişkeniyle ''Endişeli ve Ağlamaklı Olmak'' toplam puanı arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Araştırmada ebeveyn tutumunun en çok etki ettiği okul öncesi davranış sorunları tarama ölçeği alt boyutunun düşmanlık ve saldırganlık olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to analyses the effect of the attitude of parents on pre-school children's of 3/6 years old which have adjustment and behavioral problems. For this purpose, a relational screening is carried out. The data of this research are carried out on 301 teachers between the age of 3-6 years on pre-schools (private and state pre-schools) in the district Alanya of the city Antalya in the 2022-2023 school year and on the parents of these children. In this research the effect of the attitude of the parents on the children is determined by the following forms:“Demographic Information Form”“Parent attitude scale”“Pre-school behavioral problems Scale”. The data concerning the characteristics of the children and parents are reached by the“Demographic Information Form”which is prepared by the researcher. All the collected data have been analyzed using the SPSS 29.0 program throughout the whole research. Based on the results of the research there is found a valuable relation between the attitude of the parents and the children with behavioral and adjustment problems. As the Parents attitude scale points increase the Pre-school behavioral problems Scale also increases. Within in this scope there is an increasement in the attitude of the parents of children with adjustment and behavioral problems. Within in the Parent Attitude Scale there have been found differences in relation to the independent variable“Social Economic situation”. Also, within the independent variable“Mother-Father age”there have been found differences. There have been found differences concerning the independent variables of“Mother education and father Education level”. In addition, there have also been found differences in the independent variable“Marital status within family”. Within the“Pre-school behavioral problems Scale”there has been found a valuable difference between total score of the independent variable“Social Economic situation”and“being tense and whiny”. Based on the research there is concluded that the parental attitude has the most effect on animosity and aggression within the down dimension of the Pre-school behavioral problems Scale.