Kompost kullanımının organik sera domates yetiştiriciliğinde toprak özellikleri, verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri
  1. Tez No: 85480
  2. Yazar: SEVİL TOKSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Compost, tomato, quality
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
V ÖZET KOMPOST KULLANIMININ ORGANİK SERA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK ÖZELLİKLERİ, VERİM VE MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ TOKSÖZ, Sevil Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent Okur Eylül, 1998, 119 sayfa Bu çalışma organik kökenli katkı maddelerinden kompost materyalinin toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine, organik olarak yetiştirilen domatesin verim ve kalitesine etkilerini saptamak ve kompostun organik tarım sisteminde kullanabilirliğini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın materyalini oluşturan organik katkı maddesi yani kompost, tarım arazilerinden geriye kalan bitkisel atıkların olgunlaştırılıp, kompost haline getirilmesi sonrası kullanılmıştır. Farklı bünyelerdeki (kil ve kum) topraklara değişik oranlarda karıştırılan kompost ile 25 litrelik plastik torbalarda domates bitkileri yetiştirilmiştir. Araştırma konusu karışımların fiziksel özelliklerinden özgül ağırlık, volüm ağırlık, porozite, su ile dolu boşluklar volümü, hava ile dolu boşluklar volümü, katı maddeler volümü, tarla kapasitesi, solma noktası, faydalı su değerleri ile kimyasal özelliklerinden pH, suda çözünebilir toplam tuz, kireç, organik madde, katyon değişim kapasitesi, toplam azot (N), alınabilir fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg)VI miktarları incelenmiştir. Verim ve meyve kalitesini değerlendirmek amacıyla üçer haftalık verim değerleri, meyvede pH değeri, toplam suda çözünebilir kuru madde değeri (TSÇKM), titre edilebilir asit, meyvede vitamin C, ve toplam kuru madde içerikleri saptanmıştır. Farklı 2 bünyeye sahip topraklara uygulanan değişik düzeylerdeki kompost miktarı, karışımların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine olumlu yönde etkili olmuştur. Ayrıca killi toprağa 15 ton/da hesabıyla en alt düzeyde uygulanan kompost miktarı da domates verimini % 2.5 oranında arttırmıştır. Bunun yanı sıra toplam verimdeki artışın fazla olmamasına karşılık domates meyvesinin kalitesi belirgin bir şekilde yükselmiştir. Anahtar Kelimeler Kompost, Domates, Kalite
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF COMPOST ON SOIL PROPERTIES, YIELD AND FRUIT QUALITY IN ORGANIC GREENHOUSE TOMATO GROWING TOKSÖZ, Sevil MSc Thesis, Department of Soil Science Supervisor Doç. Dr. Bülent OKUR September, 1998, 119 pages This study is realized to research the effects of compost material, which is one of the supplements of organic base, on the physical and chemical quality of the tomatoes. It is also realized to search the using potential of the compost material in organic agricultural systems. Compost which is an organic substance forming the main subject of this research is used after plant leftover, remaining from agricultural fields of organic supplement, has been turned into compost material. Tomato plants were grown up in plastic bags of 25. It with different types of soils (clay, sand) constituting different amounts of compost materials. From the physical properties of the mixtures relating the research, beloved stated parameters has been determined specific weight, bulk density, water porosity, the volume of solid materials, field capacity, wilting points available water values and pfj, total soluble salts, lime and organic materials, cation exchange capacity, available phosphorus, potassium and magnesium has been searched. In order tovm evaluate the yield and the quality of the fruit, yield values obtained in three weeks. pH values of the fruits, the dissolution value of solid substances in water, the value of acid which can be vibrated, vitamin C in the fruit and total amount of solid ingredients. Different amounts of compost materials applied in two different types of soil has effected the physical and the chemical quality of the mixtures positively. Also; the lowest amount of compost material with IS tones applied in clayed soil has increased the yield of tomatoes % 2.5. In addition, the quality of tomatoes has increased considerably although total yield has not increased much