Koklear implant kullanım süresinin ses parametreleri üzerindeki etkisi
The effect of cochlear implant using period on voice parameters
  1. Tez No: 854879
  2. Yazar: ANWAR YOUSEF ASAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÜRMELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, Koklear İmplant, Sesin akustik analizi, Formantlar, Hearing loss, Cochlear Implant, Voice acoustic analysis, Formants
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çocuklarda koklear implant kullanım süresi ile artan akustik bilginin sesin akustik parametreleri üzerindeki etkileri ve iyileşme özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 25'i normal işiten, 50'si prelingual uygulanan koklear implant kullanıcısı olan toplam 75 birey katılmıştır. Koklear implant kullanan hastalar cihaz kullanım sürelerine göre iki gruba ayrıldı. İmplant kullanım süresi 5 yıl olan hastalar grup I, 10 yıl olan hastalar grup II, normal işiten bireyler ise kontrol grubu olarak değerlendirildi. Tüm katılımcılara 3 saniye boyunca ünlü harflerden /a/, /u/ ve /i/ fonemlerini seslendirmeleri istenmiştir. Audacity ve PRAAT programında kayıtları yapılarak akustik analizleri yapılmıştır. Habitual temel frekans (F0), jitter, shimmer, Harmonik/Görültü oranı (HNR) ve Formant Frekansları değerleri kaydedilerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: Gruplar arası değerlendirmede, tüm gruplarda yaş ortalaması farklı bulunmuştur (p0,05). /u/ foneminde Shimmer ve HNR parametreleri istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p0,05). Unilateral, bilateral ve kontrol grubu kıyaslandığında, /a/ F0, /i/ F0, /u/ F1 ve /u/ F2 gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu izlenmiştir (p0,05) Sonuç: Pediyatrik grupta erken yaşta bilateral koklear implant kullanımının ses kalitesini iyileştirdiği ve akustik analizden elde edilen bilginin eğitim ve terapi süreçlerinin yönetilmesine olumlu katkılar sağlayabileceği sonucuna varılmıştır. Bu konu ile ilgili daha standardize hasta gruplarında yapılacak olan çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to determine the effects and improvement properties of the acoustic information on the acoustic parameters of the voice in children with the use of cochlear implant duration. Materials and method: A total of 75 individuals, 25 of whom were hearing normally and 50 were prelingual cochlear implants users, participated in our study. Patients using cochlear implants were divided into two groups according to the duration of device usage. Children using implants for 5 years as Group I, children using implants for 10 years as Group II. Individuals with normal hearing were evaluated as the control group. All participants were asked to pronounce the vowels /a/, /u/ and /i/ for 3 seconds. Acoustic analysis were made by recording them in Audacity and PRAAT programs. Habitual fundamental frequency (F0), jitter, shimmer, Harmonic/Noice ratio (HNR) and Formant Frequencies values were recorded and compared. Results: It was observed that the mean age was different in all groups (p0.05). Shimmer and HNR parameters were found to be statistically significant in the /u/ phoneme (p0.05). When the unilateral, bilateral & control groups were compared, it was observed that /a/ F0, /i/ F0, /u/ F1 & /u/ F2 were statistically significant between the groups (p0.05). Conclusion: It was concluded that the use of bilateral cochlear implants at an early age in the pediatric group improved the sound quality and the information obtained from acoustic analysis could make positive contributions to the management of education and therapy processes. There is a need for studies on this subject in more standardized patient groups.