Industrial policy and green growth in a small island economy: The case of Singapore
Küçük ada ekonomisinde sanayi politikası ve yeşil büyüme: Singapur örneği
- Tez No: 854892
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALİ YÜLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma Ekonomisi, Kalkınmacı Devlet, Sanayi Politikası, Singapur, Sürdürülebilir Kalkınma, Yeşil Ekonomi, Developmental Economics, Developmental State, Green Economy, Industrial Policy, Singapore, Sustainable Development
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Industrial Policy and Green Growth in a Small Island Economy: The Case of Singapore başlıklı tez ile sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyümedeki küresel liderliğe sahip olan, küçük bir ada devleti Singapur örneği ile, sanayi politikası ve yeşil büyüme arasındaki etkileşim incelenmiştir. Tanımlayıcı niteliksel ve niceliksel vaka çalışması metodolojisi aracılığıyla, Singapur'un 1960'lardaki bağımsızlığından günümüze kadar yaşadığı kalkınma yolculuğu incelenmiş ve yeşil politikaların ekonomik kalkınmanın daha geniş kapsamına nasıl başarılı bir şekilde entegre edildiğine odaklanılarak analizler yapılmıştır. Tanımlar, tarihsel veriler, kalkınma ekonomisi, sanayi politikaları ve yeşil ekonomi arasındaki ilişkiler açıklanarak coğrafi ve kaynak sınırlamalarına sahip olmasına rağmen Singapur'un nasıl aştığı ve sürdürülebilir büyümeyi nasıl başardığı üzerine strateji ve politikaları ortaya koymuştur. Tez altı ana bölümden oluşarak Singapur'un ekonomik dönüşümünün kapsamlı bir değerlendirmesiyle sonuçlanmıştır. Kalkınma ekonomisinin temellerinin araştırılması ile başlayan tez, sanayi politikalarının dönüşümünü, yeşil ekonominin ve yeşil sanayi politikalarının stratejik uygulamasını analiz ederek devam etmiştir. Bu analiz aracılığıyla, Singapur'un ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlikle nasıl birleştirdiği ortaya konularak, hedeflenen hükümet politikalarının endüstriyel yenilik, ulusal rekabet gücünü ve küresel çevre hedeflerine nasıl katkıda bulunabileceğini örnekleyen önde gelen bir model olarak vurgulanmıştır. Sürdürülebilir kalkınmanın zorlukları ve fırsatlarıyla başa çıkmada devletin ve vizyoner liderliğin kritik rolünün altı çizilmiştir. Singapur vaka çalışmasında, yeşil büyüme gündemi detaylıca arkaplanı ile birlikte analiz edilerek, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, dünya çapındaki ekonomilere değerli bilgiler ve dersler sunmuştur. Küresel toplum, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınmanın acil sorunlarıyla yüzleşirken, Singapur modeli, başarılı çevresel ve ekonomik sonuçlara ulaşmada stratejik politika oluşturma ve uygulamanın nasıl etkili olabileceğini göstermiştir. Tezde ayrıca, gelir dağılımında yeni eşitsizliklerin yaratılması gibi yeşil büyümeyle ilişkili potansiyel riskler de ele alınarak, sürdürülebilir kalkınma stratejilerine ilişkin küresel bağlamdaki gelişmeler ve düzenlemelere yer verilmiştir. Yeşil büyümeden kapsamlı bir şekilde fayda elde etmek için yenilikçi finansman modellerine olan ihtiyaç vurgulanarak sosyal eşitlik hususlarının yeşil politika tasarımı ve uygulamasına nasıl entegre edilmesi gerektiği hususlarına değinilmiştir. Sonuç olarak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kapsamlı, entegre politika yaklaşımlarının önemini vurgulayarak, etkili yeşil büyüme stratejilerinin nasıl anlaşılıp uygulanabileceğine katkıda bulunulmuştur. Tez, Singapur'un başarılı kalkınma deneyimine odaklanarak, sürdürülebilirliği ekonomi politikasının özüne nasıl entegre edebileceğimiz konusunda bir dizi plan sunmuş ve modern kalkınma ortamında yeşil dönüşümün güncel durumunu, fırsatlarını ve zorluklarını vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial Policy and Green Growth in a Small Island Economy: The Case of Singapore examines the interaction between industrial policy and green growth in the case of Singapore, a small island state with global leadership in sustainable development and green growth. Through descriptive qualitative and quantitative case study methodology, Singapore's development journey from independence in the 1960s to the present day is examined and analyzed with a focus on how green policies have been successfully integrated into the broader context of economic development. Definitions, historical data, and the relationships between development economics, industrial policies, and the green economy are explained, and strategies and policies on how Singapore has overcome geographical and resource constraints and achieved sustainable growth are presented. The thesis comprises six main chapters, culminating in a comprehensive assessment of Singapore's economic transformation. Beginning with exploring the foundations of development economics, the thesis continued by analyzing the transformation of industrial policies and the strategic implementation of the green economy and green industrial policies.This analysis reveals how Singapore combines economic growth with environmental sustainability, highlighting it as a leading model that exemplifies how targeted government policies can contribute to industrial innovation, national competitiveness, and global environmental goals. The critical role of government and visionary leadership in tackling the challenges and opportunities of sustainable development is highlighted. In the Singapore case study, the green growth agenda is analyzed in detail against its background, providing valuable insights and lessons for economies worldwide, particularly in developing countries. As the global community faces the pressing challenges of climate change and sustainable development, the Singapore model has shown how strategic policy formulation and implementation can be instrumental in achieving successful environmental and economic outcomes. The thesis also addresses the potential risks associated with green growth, such as creating new inequalities in income distribution. It provides a global context of developments and regulations on sustainable development strategies. The need for innovative financing models to achieve comprehensive benefits from green growth is emphasized, and how social equity considerations should be integrated into green policy design and implementation is addressed. In conclusion, it contributes to understanding and implementing effective green growth strategies, emphasizing the importance of comprehensive, integrated policy approaches in achieving sustainable development goals. By focusing on Singapore's successful development experience, the thesis provides a set of blueprints on how we can integrate sustainability into the core of economic policy. It highlights the current status, opportunities, and challenges of green transformation in the modern development environment.