Denaturation and renaturation kinetics of DNA in ethylene glycol an glycerol sowtions
Deoksiribonükleik asit (DNA)'in etilen glikollü ve gliserollü ortamdaki denatürasyonu ve renatürasyon kinetiği
- Tez No: 85491
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİYE AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: DNA'nın renatürasyonu, Renaturation of DNA
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT (DNA)'İN ETİLENGLİKOLLÜ VE GLİSEROLLÜ ORTAMDAKİ DENATURASYONU VE RENATURASYON KİNETİĞİ AKAT, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Nazmiye Aytaç Ocak 1999, 37 sayfa Nükleik asitler biyokimyasal dünyada çok büyük derecede bir öneme sahiptirler. Bu maddeler birçok önemli reaksiyona katılırlar ve genetik bilgiyi taşırlar.Bu bilginin bir organizmadan diğerine ve bir kuşaktan diğer kuşağa aktarılması için tam olarak kopya edilmesi gerekir. Bu bilgi evrimsel seçim sürecinin meydana gelmesi için değişebilmelidir. Bu çalışmada DNA, etilen glikol ve gliserol içeren şalin sitrat tamponunda ısıtılarak denature edilmiş ve renatürasyon kinetiği incelenmiştir. DNA'nın ısıya dayanıklılığını, etilen glikol ve gliserolün düşürdüğü, çözeltinin iyonik şiddetinin ise etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DENATURATION AND RENATURATION KINETICS OF DNA IN ETHYLENE GLYCOL AND GLYCEROL SOLUTIONS AKAT,Hakan Master Thesis in chemistry supervisor: Prof. Dr. Nazmiye Aytaç January 1999, 37 pages. Nucleic acids occupy unique position in the biochemical world. Not only are they involved in many important reactions, but they carry genetic information, which must be faithfully duplicated so that it can be passed from one cell generation to next and from one organism to next. Nonethless this information must be mutable to produce the variability on which the evolutionary selection process feeds. The DNA must be selectively transcribed so that each cell can synthesize the proteins it needs. Consequently researches with DNA is very important. At present study, DNA was denatured by heating in saline -citrate buffer which contained ethylene glycol and glycerol also the kinetics of renaturation was studied. It was found that EG and Glyc reduces the thermal stability of DNA but the ionic strength of EG and Glyc solutions has no effect on the thermal stability.