Amonyak tayininde kullanılan mikrodiffüzyon yönteminin standardizasyonu üzerine bir araştırma
A Research on standardisation of microdiffusion method used in ammonia determination
  1. Tez No: 85490
  2. Yazar: FATMA ADIŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ammonia determination, microdiffusion method
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET AMONYAK TAYİNİNDE KULLANILAN MİKRODİFFÜZYON YÖNTEMİNİN STANDARDİZASYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ADIŞEN, Fatma Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ahmet ALÇİÇEK Temmuz 1999, 86 sayfa Bu çalışmada değişik kimyasal ve biyolojik materyallerdeki amonyak içerikleri mikrodifruzyon yöntemi ile tespit edilmiş, bu materyallerde amonyağın bulunma yüzdesi hesap edilerek yöntemin doğruluğu, hassasiyet sınırları, materyale karşı seçiciliği ve ölçüm alanının belirlenmesi hedeflenmiştir. Deneme, bir kimyasal (amonyum sülfat) ve üç biyolojik ( rumen sıvısı, idrar, silo destillatı) materyal üzerinde yapılmıştır. Bu materyallerin değişik konsantrasyon seviyelerinde 12 ve 24 saatlik inkübasyon sürelerinde amonyak yakalanma yüzdeleri hesaplanmış ve yöntem üzerine konsantrasyon seviyesinin, materyal türünün ve inkübasyon süresinin etkileri araştırılmıştır. Denemeler sonucunda mikrodiffüzyon yönteminin analiz materyaline karşı seçici olduğu ortaya konmuş (P0.05). Analiz materyalinde amonyak konsantrasyon seviyesi arttıkça yöntemin hassasiyetinin azaldığı saptanmıştır (PO.05). Anahtar sözcükler : Amonyak tayini, mikrodiffüzyon metodu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON STANDARDISATION OF MICRODIFFUSION METHOD USED IN AMMONIA DETERMINATION ADIŞEN, Fatma MSc in Animal Science Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK July 1999, 86 pages In this study, ammonia content in different chemical and biological materials were determined by microdiffusion method. In theese materials, it is aimed that safety, sensitivity limits, selectivity to materials and measuring area of the method were calculated. Experiment was made with one chemical ( ammonium sulphate) and three biological ( rumen fluid, urine, silage juice) material. In theese materials, percentage of determination was calculated at 12 and 24 hours incubation period and in different concentration levels. Effects of concentration level, kind of material and incubation period in the microdiffusion method were investigated. As a result of experiments, it is advanced that microdiffusion method is selective to the analysis material (P0.05). Sensitivity of microdiffusion method was decreased when ammonia concentration level in analysis material was increase^teadly.