Ağ (Network) pazarlamada liderlik tarzlarının performans üzerindeki etkisinde motivasyonun rolü
The effect of leadership styles on performance and the mediating role of motivation in network marketing
  1. Tez No: 854931
  2. Yazar: MERVE NUR MERT ŞENCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Pazarlama, Network Pazarlama, Liderlik, Performans, Motivasyon, Network Marketing, Leadership, Performance, Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Yeni nesil işletme tipi olarak değerlendirilen network (ağ) pazarlamada, algılanan liderlik tarzlarının performans üzerindeki etkisi ve motivasyonun aracılık rolünün araştırılması amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Network pazarlama alanında farklı firmalarda çalışan 385 kişiye online anket uygulanmıştır. Ankette, demografik sorular ile Algılanan Liderlik Ölçeği, Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği ve Bireysel Performans Ölçeği yer almıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; network pazarlama çalışanlarının Etkileşimci, Dönüşümcü, Etik, Babacan ve Hizmetkar Liderlik algılarının bireysel performans ve motivasyon üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte network pazarlama çalışanlarının serbest bırakıcı liderlik algılarının performans üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu, motivasyon üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı da tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen aracılık analizleri neticesinde network pazarlama çalışanlarının Etkileşimci, Dönüşümcü, Etik, Babacan ve Hizmetkar Liderlik algılarının performans üzerindeki etkisinde motivasyonun kısmi aracı değişken olduğu tespit edilmiştir. Network pazarlama çalışanlarının serbest bırakıcı liderlik algılarının performans üzerindeki etkisinde motivasyonun aracılık rolü bulunamamıştır. Ayrıca araştırma kapsamında network pazarlama çalışanlarının liderlik algılarına bakıldığında, alanda en çok etkileşimci liderlik tarzının tercih edildiği ve en büyük motivasyon aracının ise kazanç olduğu görülmüştür. Araştırma bulgularına göre network pazarlama alanında liderliğin performans üzerinde önemli bir etkisi olduğu, çalışanları kendi haline bırakan serbest bırakıcı liderlik tarzının bu alanda tercih edilmesinin doğru olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın network pazarlama alanında çalışanlara olduğu kadar yeni çalışmalara da ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of perceived leadership styles on performance and the mediating role of motivation in Network Marketing, which is considered as a new generation business type. Within the scope of this research, an online survey was applied to 385 people working in different companies in the field of Network Marketing. In this survey, Perceived Leadership Scale, Multidimensional Work Motivation Scale, and Individual Performance Scale were used with demographic questions. The data obtained in the research was analyzed by using the SPSS program. According to the research findings; it has been found that Transactional, Transformational, Ethical, Paternalist and Servant leadership perceptions of Network Marketing employees have positive significant effects on individual performance and motivation. However, it has also been found that while Network Marketing employees of laissez-faire leadership have a positive and significant effect on performance, it does not have a significant effect on motivation. In this context, it has been determined that, motivation is a partial mediator variable in the effect of Transactional, Transformational, Ethical, Paternalist and Servant leadership perceptions of Network marketing employees on performance. However, the mediating role of motivation in the effect of Network Marketing employees; perceptions of Laissez-faire leadership on performance could not be determined. Moreover, when the leadership perceptions of Network Marketing employees were examined within the scope of the research, it has been found that, the transactional leadership style is preferred the most in this field and the biggest motivational tool is income. According to the research findings, it has been concluded that leadership in the field of Network Marketing has a significant impact on performance and that it is not correct to prefer a laissez-faire leadership style that leaves employees to their own devices in this area. It is thought that, this study will shed light on new studies as well as those working in the field of Network Marketing.