Türkiye etnografya müzelerinde kilimlerin depolama, sergileme yöntemleri ve artırılmış gerçeklik uygulaması
Stroge, exhibition methods, and augmented reality application for rugs in Türkiye ethnography museums
  1. Tez No: 854945
  2. Yazar: ESRA KARAKULLUKÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Etnografik Eser, Kilim, Sergileme, Depolama, Müzecilik, Ethnographic Artifact, Rug, Display, Storage, Museology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Anadolu coğrafyasının kültür varlıkları arasında geleneksel yöntemlerle üretilen kilimler, müzelerin önemli koleksiyon gruplarından birini oluşturmaktadır. Organik yapıları nedeniyle bozulmaya yatkın yapılarından dolayı depolama ve sergileme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tezin alan araştırmasında depolardaki yöntemleri incelemek ve uygulama için 33 Etnografya müzesine resmi müracaatta bulunmuş ama bunlardan; Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi, Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Beş Konaklar Etnografya Müzesi ve Geleneksel Malatya Evi, Bolu Müzesi, Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesi, Isparta Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Sakarya Atatürk Evi Müzesi, Tarsus Müze'lerinden izin alınarak inceleme yapılmıştır. Araştırmamızda Türkiye etnografya müzelerinin önemli bir parçası olan kilim dokumalarının depolama, sergileme yöntemleri ve aldıkları önlemler ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda depolarda sergilenemeyen ve koruma altına alınması nedeniyle görülmesi mümkün olmayan kilimleri, artırılmış gerçeklik uygulaması yapılmıştır. Böylece depodaki kilimleri görünür kılarak hem de araştırmacılara açık hale getirmek hem de ziyaretçilere ulaşması sağlanmış olacaktır. Artırılmış gerçeklik uygulamasında Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi deposunda bulunan 10 adet kilim üzerinden bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The traditional rugs produced with traditional methods among the cultural assets of the Anatolian geography constitute one of the important collection groups of museums. Due to their organic structures, they are prone to deterioration, so attention should be paid to storage and display methods. In the field research of the thesis, methods in storage were examined, and official applications were made to 36 Ethnography museums for implementation. However, examinations were conducted with permission from the following museums: Balıkesir Kuvai Milliye Museum, Bafra Archaeology and Ethnography Museum, Beş Konaklar Ethnography Museum and Traditional Malatya House, Bolu Museum, Denizli Atatürk and Ethnography Museum, Isparta Prof. Dr. Turan Yazgan Ethnography Museum, Kocaeli Archaeology and Ethnography Museum, Sakarya Atatürk House Museum, and Tarsus Museums. In our research, storage and display methods of rug weavings, an important part of Turkish ethnography museums, and the precautions taken have been revealed. In this context, an augmented reality application has been implemented for rugs that cannot be displayed in the storage areas and need to be protected. Thus, it will be possible to make the rugss in the warehouse visible, make them accessible to researchers, and reach visitors. In the augmented reality application, a study was conducted on 10 rugs found in the storage of Kocaeli Archaeology and Ethnography Museum."