Herzberg's Two-Factor Theory, and knowledge workers' motivation and job satisfaction: A study on academicians at foundation universities
Herzberg'in Çift-Faktör Teorisi ve bilgi çalışanlarının motivasyonu ve iş doyumu: Vakıf üniversitelerindeki akademisyenler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 854944
  2. Yazar: MERT SAFA TEZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TUNCAY ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Herzberg'in Çift-Faktör Teorisi, Motivasyon, İş Doyumu, Akademisyenler, Bilgi Çalışanları, Herzberg's Two-Factor Theory, Motivation, Job Satisfaction, Academicians, Knowledge Workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Son yıllarda, özellikle (1950'lerden itibaren) üçüncü sanayi devriminden sonra, dünya ekonomisinde daha fazla bilgiye dayalı bir ekonomiye doğru bir kayma gözlemlenmektedir. Bu, Çift-Faktör Teorisinin Frederick I. Herzberg tarafından motivasyon ve iş tatmini teorisi olarak ortaya atıldığı zamandır. Bu süreçten başlayarak, giderek daha fazla bilgiye dayalı bir ekonomiye geçişle birlikte bilgi çalışanlarının sayısı ve önemi artmıştır. Bu çalışma, bilgisiyle emek yaratan bilgi çalışanlarını, daha açık ifade etmek gerekirse, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenleri incelemeyi amaçlamaktadır. Akademisyenler bilginin önemli bir parçası ve merkezidirler ve birçok alanda bilgi çalışanı yetiştirmeye büyük katkı sağlarlar. Bu araştırma, Herzberg'in teorisinde yer verilen hijyen ve motivasyon faktörlerinin önemini ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin motivasyon ve iş tatmini ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla oluşturulan altı araştırma sorusunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada gömülü karma yöntem modeline sahip betimsel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak çevrimiçi bir anket kullanılmıştır. Çift-Faktör Teorisi çerçevesinde oluşturulan anket Filtvedt (2016) tarafından hazırlanmış ve akademisyenler için kullanılmak üzere uyarlanmıştır. Nicel ve nitel veriler, çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır; nitel veriler katılımcıların fikir ve yorumlarını eklemeleri için ankete eklenen açık uçlu bir soru aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmaya Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde görev yapan 64 akademisyen katılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimleyici istatistikler kullanılmıştır. Açık uçlu soru aracılığıyla toplanan nitel verilerin analizi için içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Çift-Faktör Teorisinde yer verilen faktörleri doğrulamıştır. Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde bilgi çalışanı olarak akademisyenler, Herzberg'in Çift-Faktör Teorisi ile oldukça uyumlu yanıtlar verdiler. Hijyen ve motive edici faktörlerle ilgili her bir soru için verilen cevapların ortalama ve standart sapma değerlerine bakıldığında, akademisyenler için tüm faktörlerin oldukça önemli olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Herzberg'in teorisindeki tüm faktörler akademisyenler tarafından oldukça önemli bulunsa da, veriler incelendiğinde ve verdikleri cevaplar göz önüne alındığında, en önemli hijyen faktörlerinin genel olarak Ücret, Çalışma Koşulları ve Yönetim/Denetim altında toplandığı, en önemli motive edici faktörlerin ise genel olarak Gelişme, İşin Kendisi ve Özerklik altında gruplandığı görülmüştür. Bu çalışmanın nihai amacı, yurtdışındaki özel üniversiteler ile organizasyon yapısı olarak büyük benzerlikleri olan Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin ve onların önemli bir iş sektörü olan eğitim alanında yönetiminin, günümüzün bilgiye dayalı ekonomisinde, daha verimli ve başarılı olması adına motivasyonlarının ve iş doyumlarının anlaşılmasına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In recent decades, especially after the third industrial revolution (officially started in the 1950s), a shift can be observed in the world's economy towards a more knowledge-based economy. This was the time when the Two-Factor theory was put forward by Frederick I. Herzberg as a theory of motivation and job satisfaction. Starting from this timeline, the number and importance of knowledge workers have increased with this shift to a more knowledge-based economy. This study aims to investigate one group of knowledge workers, that is, the academicians working at foundation universities in Türkiye. Academicians are an important part and the core center of knowledge, and they contribute greatly to cultivating knowledge workers in many areas. Six research questions were formulated to examine the importance of the hygiene and motivator factors proposed according to Herzberg's theory and the relevancy of certain statements about motivation and job satisfaction in their current universities. A descriptive research design with an embedded mixed-methods model was applied in this study. A questionnaire, a survey method tool, was used in the study. The questionnaire based on the framework of the Two-Factor Theory was prepared by Filtvedt (2016) and in this thesis it was adapted for academicians. Quantitative and qualitative data were collected through the questionnaire prepared to be administered via an online survey. The qualitative data was collected through an open-ended question added to the survey for the participants to add any further ideas and comments they might have. Sixty-four academicians working at foundation universities in Türkiye participated in the study. Descriptive statistics were used for the analysis of the quantitative data. For the qualitative data collected through the open-ended question, content analysis was utilized. The results confirmed that the factors proposed in Herzberg's Two-Factor Theory were also valid for the participant academicians because of the high percentage of“very important”and“important”responses they gave for each hygiene and motivator factor in the questionnaire in relation to each research question and to the 6 themes observed in their responses for the open-ended question. The participant academicians as knowledge workers at Turkish foundation universities displayed responses highly aligning with Herzberg's Two-Factor Theory. Looking at the hygiene and motivator factors for each question in terms of the mean and standard deviation values of their responses, it is clear that all factors were found highly important for them. Although all the factors in Herzberg's theory were found to be highly important by the academicians, their responses showed that the most important hygiene factors were construed and grouped mainly under three factors Pay, Working Conditions, and Administration/Supervision whereas the most important motivator factors for them were construed and grouped mainly under Growth, The Work Itself and Autonomy. The ultimate goal of this study was to contribute to the understanding of academicians' motivation and job satisfaction working for foundation universities (which show great similarities in organizational structure to private universities on a global scale) and their management in an important business sector to be more efficient and successful in today's knowledge-based economy.