Kiraz ve vişnede dormex kullanımının çiçeklenme ve meyve tutumu üzerine etkileri
Effects of dormex application on cherry and sour cherry's blossoming and fruiting
- Tez No: 85499
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ ÖZÇIRAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kış dinlenmesi, soğuklama isteği, kiraz ve vişnede çiçeklenme, Dormex, Dormancy, chilling requirement, blossoming at sweet cherry and sour cherry, Dormex
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
V ÖZET KİRAZ VE VİŞNEDE DORMEX KULLANIMININ ÇİÇEKLENME VE MEYVE TUTUMU ÜZERİNE ETKİLERİ ARDA, Ertuğrul Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: ProfDr. Rahmi Özçağıran Ağustos, 1999, 53 sayfa Bu tezde kiraz ve vişnede Dormex kullanımının çiçeklenme ve meyve tutumu üzerine etkileri incelenmiştir. Kiraz ve vişnede geç çiçek açan çeşitler için tozlayıcı bulmak güç olmaktadır. Bu durum, geç çiçek açan çeşitlerde meyve tutumunun ve dolayısıyla verimin azalmasına sebep olmaktadır. Bu gibi çeşitlerde Dormex uygulaması ile çiçeklenmenin öne alınması ve böylece diğer çeşitlerle çiçeklenme zamanının karşılaşması sağlanarak meyve tutumu artırılabilir. Bu çalışmada geç çiçek açan Jubilee ve Salihli kirazı ile Kütahya vişne çeşitlerine takribi çiçeklenme zamanlarından 50 gün kadar önce %3 ve %5 konsantrasyonlarında Dormex uygulanmıştır. Dormex uygulaması ile ağaçlarda 7-15 gün kadar erken çiçeklenme sağlanmıştır
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS OF DORMEX APPLICATION ON CHERRY AND SOUR CHERRY'S BLOSSOMING AND FRUITING ARDA, Ertuğrul MSc in, Horticulture Supervisor: ProfDr. Rahmi özçağıran August, 1999, 53 pages In this thesis, Dormex application results on sweet cherry and sour cherry's blossoming and fruiting has been studied. Solving sweet cherry and sour cherry's late blossoming dates and pollinizing problems. Some varieties have late blossoming dates. This may cause lack of pollinizing with early blossomed varieties and lack of fruitining. Dormex application can be solved increase fruitining rates. In this work, %3 and %5 consantrated Dormex sprayed on Jubilee and Salihli sweet cherries and Kütahya sour cherry varieties approximetly 50 days before blossoming days. 7-15 days early blossoming achieved with Dormex applications.