İzmir-Konak Belediyesi örneğinde Türkiye'de yerel yönetimlerin peyzaj planlama açısından sorunları ve çözüm olanakları üzerine araştırmalar
Research on the problems and approaches of the local municipality related to landscape planning on the example of İzmir-Konak municipality
- Tez No: 85500
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: İzmir-Konak Belediyesi, Yerel Yönetim, Peyzaj Planlama, İzmir-Konak Municipality, Local Municipality, Landscape Planning
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
IV ÖZET İZMİR-KONAK BELEDİYESİ ÖRNEĞİNDE TÜRKİYE'DE YEREL YÖNETİMLERİN PEYZAJ PLANLAMA AÇISINDAN SORUNLARI VE ÇÖZÜM OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR AKYÜREK ARGÖNÜL, Elçin Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet KÖSEOĞLU Ocak 1999,173 sayfa Sosyal ve ekonomik etkenler nedeniyle kent olgusunun süratli bir değişim geçirdiği günümüzde, buna paralel olarak kentleşme sürecinin de çok hızlı yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu gelişimde kültürel etkenler rol oynamakta ve bunun sonucunda da doğal etkenler gücünü yitirmektedirler. Bu da“antropojenik etkilerin doğal ekosistemi bozduğu”tartışmasını gündeme getirmektedir. Doğal ve kültürel kaynakların optimal bir düzeyde tutularak, insan-kaynak ilişkisini rasyonel dengelere oturtma çözümünü getiren peyzaj planiama, bu noktada önem kazanmaktadır. Özellikle kentsel ekosistemlerde. aktif bir sosyal baskının bulunması, bu tür alanlarda fiziksel planiama yapılmasının önemini daha da arttırmaktadır. 3u düşünce doğrultusunda ele alınan İzmir-Konak Belediye sınırları içerisindeki alanların, peyzaj planlama ilkeleri ışığında değerlendirilmesi tezin amacını oluşturmaktadır. Konak Belediyesinin izmir'in en büyük belediyesiolması, alınan karariann İzmir bütününde büyük pay elde etmesi açısından ayrıcalıklı bir öneme sahip olmasını sağlamaktadır. Çalışma sonunda, ülkemiz genelinde yaşanan ilkesizlik ve plansızlık gibi sorunların Îzmir-Konak Belediyesi bütününde de yaşandığı ve bunun sonucunda da kentsel dokuda hızlı bir tahrip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT RESEARCH ON THE PROBLEMS AND APPROACHES OF THE LOCAL MUNICIPALITY RELATED TO LANDSCAPE PLANNING ON THE EXAMPLE OF İZMİR-KONAK MUNICIPALITY AKYÜREK ARGÖNÜL.Elçin Master Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor Prof. Dr. Mehmet KÖSEO?LU January 1999,173 pages Parallel to the alteration seen in urban concept depends on social and economical factors, quick changes in urbanization process can be observed related to the cultural factors. As a result of this, natural factors are lost which brings forth the remark that the anthropologinic factors damage the nature ecosystem so the importance of the landscape planning comes on the scene that responds the human-source balance by achieving the natural and cultural sources at the optimals. Particularly in urban ecosystem, the existence of social impacts, bring forward the importance of physical planning. Depends on these observations, the evaluation of the areas in izmir- Kcnak municipality limits, in respect of landscape planning, constitute the aim of the thesis.VII As a result, seen in İzmir-Konak municipality same as also in the country whole, without planning most of the decisions are given, that impacts the urban ecosystems.