Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen sert çekirdekli meyvelerde prunus necrotic ringspot (PNRSV) ve apple chlorotic leaf spot (ACLSV) virüslerinin serolojik ve biyolojik yöntemlerle tanımlanması ve özelliklerinin saptanması
Detection and characterisation of prunus necrotic ringspot and apple chlorotic leaf spot viruses on stone fruits grown in east Anatolia
- Tez No: 95532
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN BALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prunus necrotic ringspot virus, Apple chlorotic leaf spot virus, Sert çekirdekli meyveler, seroloji, Doğu Anadolu Bölgesi, Prunus necrotic ringspot virus, Apple chlorotic leaf spot virus, Stone fruits, serology, East Anatolian Region II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya, Elazığ, Iğdır, Erzincan ve Erzurum illerinde sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlarda PNRSV ve ACLSV virüslerinin yaygınlıklarının belirlenmesi ve karakterizasyonlarının yapılması amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Öntestlemeler sonucunda seçilen örneklerde PNRSV ve ACLSV virüslerinin varlığı saptanmıştır. ACLSV infeksiyonu kayısı, kiraz ve şeftalide tespit edilirken erik ve vişnede bu virüsün infeksiyonuna rastlanmamıştır. Bölgede sert çekirdekli meyve örneklerinde sadece ACLSV'den ileri gelen infeksiyon oranı %0.34 olarak tespit edilmiştir. PNRSV infeksiyonu ise kiraz ve şeftalide belirlenirken kayısı, erik ve vişnede bu virüsün infeksiyonuna rastlanmamıştır. Bölgede sadece PNRSV'den ileri gelen infeksiyon oranı %0.2 olarak tespit edilmiştir. ACLSV+PNRSV'den oluşan karışık infeksiyon sadece şeftali ve kirazda belirlenmiştir. Doğu Anadolu Bölgesinde ACLSV ve PNRSV'den İleri gelen toplam infeksiyon oranı ise % 0.83 olarak tespit edilmiştir. Malatya'dan alınan kayısı örneğinden izole edilen ACLSV izolatı saflaştınlmış ve bu izolata karşı antiserum elde edilmiştir. ELISA testlerinde kullanılabilecek optimum sulandırma hem gama-globulin hem de konjugat için 1:1000 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A number of surveys were carried out in the main stone fruit growing areas of Malatya, ılazig, Igdir, Erzincan and Erzurum provinces of East Anatolia for the detection and characterisation of Prunus necrotic ringspot (PNRSV) and Apple chlorotic leaf spot (ACLSV) viruses. The presence of PNRSV and ACLSV was proved by ELI S A and mechanical noculations. ACLSV was detected on apricot, sweet cherry and peach but not on plum and sour cherry. The incidence of ACLSV infection on stone fruits was 0.34 %. PNRSV was detected on sweet cherry and peach but not on apricot, plum and sour cherry. The infection level of PNRSV was 0.2 % on stone fruits tested. The mix infection, composing ACLSV+PNRSV was only detected on peach and sweet cherry. Total infection ratio of East Anatolia was determined as 0.83 % due to ACLSV and PNRSV. An ACLSV isolate from Malatya was purified and a polyclonal antiserum was produced. The titre of antiserum was determined 1 :1000 both gamma-globulin and conjugate by dilution series test.