Türkiye'de bir sabetayist: Ilgaz Zorlu'nun 'Evet Ben Selanikliyim' kitabı üzerine bir inceleme
A sabetayist in Turkey: A review on Ilgaz Zorlu's book 'Yes I am From Thessaloniki'
  1. Tez No: 855070
  2. Yazar: ZEKİ DİCLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ilgaz Zorlu, Evet Ben Selanikliyim, Sabetaycılık, Sabetay Sevi, Ilgaz Zorlu, Yes I am from Thessaloniki, Sabbatianism, Sabbatai Zevi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, kendini Sabetayist olarak tanımlayan Ilgaz Zorlu'nun, Sabetayist kimliğini keşfetme ve bu kimliği içinde yaşadığı ulusal ve uluslararası topluluğa kabul ettirme serüvenini anlattığı“Evet, Ben Selanikliyim”kitabına odaklanmaktadır. Sabetaycılığın kökleri, öğretileri ve topluluk içindeki varlığı, genellikle Türk kültür ve siyasi yaşamında araştırılmamıştır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla, çalışma, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Sabetayist olarak tanımlanan Ilgaz Zorlu'nun“Evet Ben Selanikliyim”adlı kitabını incelemektedir. Zorlu, kitabında öncelikle Sabetayist kimliğini keşfetme sürecini ayrıntılı bir şekilde anlatır ve ardından Türkiye'deki Sabetayist olarak tanınma mücadelesini ve uluslararası alanda Sabetayist topluluğun kabul edilmesi için yürüttüğü çabaları detaylı bir şekilde aktarır. Kitap ayrıca, Zorlu'nun bu mücadelesine gelen olumlu ve olumsuz tepkileri de içermektedir. Tez, öncelikle Sabetaycılığın tarihsel gelişimini, Sabetaycı topluluğun yapılanmasını ve Sabetaycılığın öğretilerini ele almakta, Sabetaycılığın tarihsel seyri ile Sabetaycı cemaatin Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde siyasi alandaki rolü aktarılmaktadır. Ardından Ilgaz Zorlu'nun kitabında anlattığı sürece betimleyici bir yöntemle yaklaşarak, bir Sabetayistin bakış açısından bu süreci takip etmektedir. Tezin, dünya genelinde ve Türkiye'de oldukça tartışmalı olan bir konunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the book“Yes, I am from Thessaloniki”, in which Ilgaz Zorlu, who defines himself as a Sabbatean, describes his adventure of discovering his Sabbatean identity and having this identity accepted by the national and international community in which he lives. The roots of Sabbateanism, its teachings and its existence within the community have generally not been investigated in Turkish cultural and political life. In order to fill this gap, the study examines the book“Yes, I am from Thessaloniki”by Ilgaz Zorlu, who is a citizen of the Republic of Turkey and a Sabbateanist. In his book, Zorlu first explains in detail the process of discovering the Sabbatian identity, and then explains in detail the struggle to be recognized as a Sabbatianist in Turkey and his efforts to have the Sabbatian community accepted internationally. The book also includes positive and negative reactions to Zorlu's struggle. The thesis primarily deals with the historical development of Sabbateanism, the structuring of the Sabbatean community and the teachings of Sabbateanism, and the historical course of Sabbateanism and the role of the Sabbatean community in the political arena in the Ottoman and early Republican periods are conveyed. Then, he approaches the process described by Ilgaz Zorlu in his book with a descriptive method and follows this process from the perspective of a Sabbatean. It is hoped that the thesis will contribute to a better understanding of a subject that is highly controversial around the world and in Turkey.